Életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt harmadfokú hőségriasztás, amely hétfő 0 órától csütörtök éjfélig tart. Karácsony Gergely főpolgármester utasítására a főváros cégei, vállalatai igyekeznek enyhíteni a fővárosiak és a Budapestre látogatók hőségérzetén. A harmadfokú hőségriasztást akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot - írja a budapest.hu.

Locsolás a hőség ellen

Az FKF köztisztasági divíziójánál fokozott készenlét lépett életbe, locsolóautóik a hőségriadó időszakában folyamatosan, kétszer 12 órás műszakban, műszakonként jellemzően 20 gépjárművel locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban az FKF mosó célgépei elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hogy a munkagépek a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat. A locsolással a felhevült aszfaltot egy időre 6-8 fokkal tudják lehűteni. Ez csökkenti a lakosság hőérzetét, valamint leköti a port és a polleneket - írja a főváros a tájékoztatásában.

Ivókutak

A fővárosi önkormányzat a Főkerttel és a Fővárosi Vízművekkel közösen a már meglévő ivókutak mellett idén újabb kutakat alakít ki a város több pontján, ezzel is arra ösztönözve a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat. A BudapestGO alkalmazásban bekapcsolható a szűrőkben az ivókút funkció, amely a városban található ivókutakat mutatja. Továbbá a BKK megnyitja ügyfélszolgálatait, ahol légkondicionált helyiségekben díjmentesen használhatják a vízautomatákat a városlakók.

A Fővárosi Vízművek június 28-tól, keddtől üzembe helyezi a kifejezetten rendkívüli helyzetekre kialakított vízosztó tartállyal ellátott utánfutót. Ebből bárki kulacsába, poharába tölthet vizet. A vízadagoló saját tartályában 700 liter ivóvíz áll a járókelők rendelkezésére.

Szociális intézmények

A fővárosi ónkormányzat felkérte a szociális intézményeit, hogy különös gondossággal járjanak el ellátottaik és munkatársaik védelme érdekében. A hőség miatti vörös kód figyelmeztetés érvényessége alatt a bentlakást nyújtó szociális intézmények (a regionális diszpécserszolgálat jelzésére) fogadják azokat az utcán élő személyeket is, akiknek az elhelyezése hajléktalanellátó intézményekben nem megoldható.

Gyógyfürdők

A hőségriadóra tekintettel a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. fürdőiben és strandjain, a Dandár és a Rudas kivételével, a zárási idő a 2022. június 27-30. közötti időszakban 20 órára módosul.