Igazán szerencsés időszakot tudhat maga mögött a hazai hotelvilágban feltűnt, Szepesi Richárd, hiszen miután a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési programból közel 6 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott az üzletember tulajdonában lévő Dreamland Holding Zrt. érdekeltségébe tartozó két cég balatoni és tokaji luxus szállodák építésére, az MTÜ-nél most sikeresen pályázott két már üzemelő szállodájával a Magyar Turizmus Minőségi Díj védjegyre is.

Huszonnyolc szálloda és tizenegy étterem szerepelt eredményesen a Magyar Turizmus Minőségi Díj legutóbbi pályázatán, és vehette át a kimagasló minőséget tanúsító védjegyet április 23-án - közölte az MTÜ, amely a turisztikai ágazat kormányzati szervezete. A díjazottak listáján között pedig ott szerepel az egerszalóki Mesés Shiraz Hotel és a felsőtárkányi Varázslatos Bambara Hotel is, melyek a Szepesi Richárd által tulajdonolt Tematikus Szállodaüzemeltető Kft.-hez tartoznak. A díjazott egyúttal az MTÜ kiemelt partnerévé is vált, így jogosult lett igénybe venni a számukra biztosított előnyös együttműködési lehetőségeket.

Kiemelt partner

Az ígéretek szerint minőségi luxus szálloda lesz a Balaland fantázianévre hallgató hotel is a Balaton déli partján, amelynek építésére 2,9 milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatást kapott Szepesi egyik cége (SZBFamily) az MTÜ-től. Szintén magas színvonalú pihenőhelynek ígérkezik a Grand Hotel Tokaj nevű luxus szálloda, amelyre szintén 2,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el az MTÜ-től Szepesi egy másik cége (TVCS). A vállalkozást meg is kérdeztük, hogy minek köszönhető a sikeres pályázás és milyen megtérüléssel kalkulálnak, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Szepesi Richárd akkor lett szélesebb körben ismert, amikor eladta a hegyaljai Andrássy hotelt Mészáros Lőrinc, milliárdos üzletember egyik cégének. Anyósa pedig Nagy Róza, akit régóta Matolcsy György jegybankelnök legszűkebb bizalmi köréhez sorolnak. Már 2000-ben közigazgatási államtitkár lett a Nemzetgazdasági Minisztériumban, ahol akkor a mostani jegybank elnök volt a miniszter.

Kell egy csapat

A Dreamland Holding cégcsoport tulajdonosa azonban a Property Investment Forum 2018 elnevezésű konferencián tavaly szeptemberben elárulta, hogy mi a sikeres vidéki szállodafejlesztés titka. "A vidéki szállodafejlesztésben pedig a legfontosabbak, hogy legyen egy jó koncepció, egy vízió, amivel látjuk, hogy miért lesz versenyképes, ugyanígy egy elképzelés az üzemeltetési struktúrára, továbbá egy olyan fejlesztési telek, aminek az adott régióban a legjobb a lokációja, végül egy fejlesztési csapat, ami koordinálja a pénzügyi, műszaki és kivitelezői munkákat" - mondta a konferencián Szepesi Richárd. A finanszírozással kapcsolatban pedig azt a véleményt képviselte, hogy a bankok igenis nyitottak a hotelekre.

A fejlesztési telek a Balaland és a Grand Hotel Tokaj esetében is elsőrangú: balatoni panorámás, illetve Tokaj esetében egy kiszolgált andezitbánya egy hegyoldalban. Utóbbi látványterveit a Singer Design építésziroda készítette el 2017-ben. "Ismertük jól a magyar tulajdonost, aki hozzánk fordult az új projektje miatt, hiszen korábban épült, és azóta is nagyon sikeresen működő szállodái - ez az Egerhez közeli Hotel Bambara és a szintén e térségben fekvő Shiraz Hotel - átépítési, fejlesztési munkáiban már részt vállaltunk" - olvasható az építész stúdió honlapján. A projekt leírásából pedig kiderült: a dél-amerikai életérzés köszönhet majd vissza a tokaji luxus szállodában.