A kormány átalakítja a nyugdíjasok foglalkoztatását: a 65 év felettieknek a jövőben a keresetük után mindössze a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetniük, akár egyénileg, akár szövetkezeti formában helyezkednek el - mondta egyebek mellett a Magyar Időknek Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára. A kormány a következő hónapokban azokról is tárgyal, akik akár korkedvezménnyel, illetve a Nők 40-nel mentek nyugdíjba.

A rejtőzködő munkaerő-tartalék kihasználása érdekében a kormány létre kíván hozni egy olyan felhőalapú felületet, amely elérhető akár okostelefonról is. Például ha egy burkoló öt főt keres, akkor az elképzelését feltölti a rendszerbe, vagy a dolgozni vágyó regisztrál, megadja az adatait, beleértve az iskolai végzettségét, így találkozhat a kereslet és a kínálat.

A minimálbért és a garantált bérminimumot kiszámítható pálya szerint akarják emelni. Az életpályamodellek bevezetéséhez hasonlóan a minimálbéreknél is az a cél, hogy az érintettek garanciát kapjanak akár hosszabb távon is. A minimálbér és a garantált bérminimum emelésének nagysága ősszel, a széles körű egyeztetéseket követően alakul ki.

A fotó forrása: Shutterstock.