Hazánkban immár nyolcadik éve ingyenesen elérhető humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást idén szeptember 13-ig igényelhetik a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos fiúk és lányok szülei az iskolákban – emlékeztet közleményben az MSD gyógyszergyártó cég. A halálos daganatok megelőzése érdekében az elmúlt 2 évben már a szülők több, mint 80 százaléka döntött a HPV elleni védőoltás mellett. ,

A HPV minden évben nagyjából ezer magyar férfi és nő haláláért felelős betegség a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírusfertőzés kórokozója , amely az intim területek bőrének érintkezésével is terjedhet, így nemi aktus sem féltetetlenül szükséges a megfertőződéshez .

A méhnyakrákok közel 100 százalékát, a hüvelyrákok 70 százalékát, a végbélnyílás körüli rákok 85 százalékát, a középgaratrákok 80 százalékát, a péniszrákok 54 százalékát és a szeméremtesti rákok 60 százalékát a HPV okozza.2

A nemzetközi ajánlások 9 és 14 éves kor közé teszik az oltás beadásának javasolt időpontját, de fontos szem előtt tartani, hogy az oltás akkor a leghatékonyabb, ha a szexuális élet megkezdése előtt adják be; ebben az esetben a HPV okozta daganatok igen jó eséllyel megelőzhetők.

A vizsgálatok eredményei szerint a 9 komponensű HPV elleni védőoltás várhatóan védelmet nyújt azon HPV-típusok ellen, amelyek körülbelül a méhnyakrák esetek 90 százalékát, a végbélnyílás körüli daganatok 95 százalékát, szeméremtesti daganatok 85-90 százalékát, a hüvelydaganatok 80-85 százalékát, a nemi szervi szemölcsök 90 százalékát okozzák.