Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az infláció miatt olyan nagy a bérnyomás, hogy a HR-osztályok most ezt említik a legégetőbb kérdésnek, amivel foglalkozniuk kell – mondta a Világgazdaságnak Karácsony Zoltán, a HR Portál álláspiaci szakértője. A magas infláció miatt sok vállalatnál júniusra előrehozták a szeptemberre tervezett béremelést. Legutóbb az Aldi jelentett be évközi béremelést a drágulásra hivatkozva, a német diszkontlánc az év eleji 8 százalékos emelés után júliustól további 8-19 százalékkal növeli a dolgozóinak a fizetését.

Az infláció mellett a munkaerőhiány is hajtja felfelé a kereseteket. A szakértő elmondása szerint a gyárakban ma már nettó 250-300 ezer forint körül mozognak fizetések régiótól függően. A mezőgazdaságban 1200-1500 forintos napszámos órabérekkel lehet találkozni, amihez ráadásul szakképzettség sem kell. Aki pedig nagyobb gépeket kezel havi nettó 400 ezer forint felett kereshet.

A szakértő arról is beszámolt, hogy a megrendelések a munkaerő-kölcsönző cégekhez, főként a harmadik országokból zajlik a toborzás. Jelenleg három fő célország van: Fülöp-szigetek, Mongólia, Vietnam, illetve az utóbbi időben Kazahsztán feliratkozott a térképre.