Szerdán tárgyalhatja a kormány az illegális hulladéklerakás felszámolásáról és a hulladékgazdálkodási hatóság felállításáról szóló, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által készített, titkos előterjesztést - értesült a Népszava. A dokumentum világossá teszi, hogy a szaktárca év elején bejelentett terveitől eltérően, a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely ellenvetése miatt mégsem alakul egy nagy, központi hulladékhatóság.

Ehelyett a feladatok a kormányhivatalok új, önálló szervezeti egységeihez kerülnének. Ez jelentős változás, hisz - amiként azt az ITM is panaszolja - a helyhatóságoknál és a kormányhivatalokban a hatósági feladatokat jelenleg nem önálló szervezeti egységek végzik. Az utóbbi évek során mind a keletkező hulladékok mennyisége, mind az ezzel kapcsolatos bűncselekmények száma nőtt.

QP | Quality Placement

Az előterjesztő szerint ennek látványosan csak egy olyan állami, rendvédelmi feladatokat ellátó közigazgatási hatósággal lehet gátat vetni, amely kizárólagosan hulladékágazati és körforgásos gazdasági feladatokat lát el. A hatóság az illegális hulladék lerakása elleni küzdelmet és annak felszámolását jórészt "terepen", külterületeken, szántókon, erdőkben végezné és együttműködne a többi hatósággal, így például a rendőrséggel is.

A szabálysértés helyett önmagában bűncselekménynek számítana, ha valaki ezer kilogrammnál vagy tíz köbméternél több szemetet helyez el a tilosban. Minősített eset, ha a mennyiség tízezer kilogrammot vagy a száz köbmétert is meghaladja, vagy ha az illető különös visszaeső. A gondatlan szemetelés, vagy a nyilvántartás-bejelentés nélkül végzett, ezt igénylő tevékenység vétség lenne.