Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az állami erdőgazdaságok a természeti környezet megóvásán dolgoznak, felügyelik Magyarország természeti örökségét – közölte az Agrárminisztérium.

Nincs annál szomorúbb látvány, mint amikor az ember a családjával kirándul és az erdőben szeméthalmokat, illegális hulladék lerakatokat talál. A Tisztítsuk meg az Országot! projekt keretében az erdők, mezők is mentesülnek a hulladéktól, mert a programba bekapcsolódtak az állami erdészeti társaságok is a kezelésükbe tartozó területek illegális hulladéktól való mentesítésével

– tudatta a minisztérium.

Hulladékradarral kereshetjük a szemetet

A program lebonyolítása érdekében jött létre a HulladékRadar applikáció, amellyel az erdő látogatói az erdőben elhelyezett és észlelt illegális hulladék alapadatait és helyszínét is bejelenthetik.

Az alkalmazást használók jelzései alapján eddig 2728 köbméter illegális hulladékot, míg a társaságok által felfedezett illegális lerakóhelyekről az állami erdőgazdaságok további 16 465 köbméter szemetet és veszélyes anyagot szállítottak el.

Az elmúlt években tovább nőtt az illegális lerakatok száma

A NEFAG Zrt. kezelésében lévő, Csemő határában található erdőterület szegélyén a napokban több hordónyi azonosítatlan – feltételezhetően veszélyes hulladékanyagot találtak az állami erdőgazdaság munkatársai.

A hordók közelében több ládányi egyéb, szintén a környezetre ártalmas anyagot is leraktak. Az illetékes hatóságokkal együttműködve a vizsgálatok alapján kiderült, hogy számos, a környezetre rendkívül veszélyes anyag került kihelyezésre, amelyek elszállítása és ártalmatlanítása megtörtént.

A kihelyezett anyagok között kadmium-klorid, higany, salétromsav, ólom-acetát volt.

A gyors észlelésnek és beavatkozásnak köszönhetően az anyagok nem károsították a környezetet.

Bűncselekménynek is minősülhet a szemetelés

A rendőrség bűnügyi szemlebizottsága is megvizsgálta a helyszínt, majd hivatalból indított eljárás keretén belül jelenleg is nagy erőkkel folyik a nyomozás az elkövető(k) ellen.

Az illegális hulladéklerakás szabálysértésnek, vagy akár bűncselekménynek is minősülhet Magyarországon. A veszélyes hulladék illegális elhelyezésének büntetése már öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Aki illegális szemétlerakatot észlel, jelezze a HulladékRadar applikáción keresztül – kéri az Agrárminisztérium.