Akadozik a lakossági hulladék elszállítása számos, a DTKH Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nkft.-hez tartozó településen - írja a Világgazdaság. A társaság – amelyhez 120 település tartozik – júniusban egymás után jelentette be, hogy nem tudja vagy tudta a szokásos időben elszállítani a zöld- és a szelektív hulladékot. Először Aszódon maradtak a házak előtt a zsákok, a kötegek, majd a régió újabb községeiben, városaiban, a társaság tegnapi listáján Kisnémedi, Vácrátót, Szigetmonostor, Fót és Veresegyház szerepelt.

A DTKH minden esetben megad egy néhány nappal későbbi időpontot is, ameddig ígérete szerint, de a kapacitásai függvényében elszállítja a kihelyezett zsákokat. A késlekedést azzal magyarázza, hogy a kollégái nem tudták elvégezni az elszállítást. A pontos okot nem írja, de inkább eszköz-, mint munkaerőhiányról lehet szó, mert a honlapján csak Nógrádmarcalra keres gépjárművezetőt, továbbá Vácra és Kerepesre ügyfélszolgálati ügyintézőt. 

Juhász István, a Zöld Híd térségi hulladékgazdálkodási társulás elnöke néhány napja nyílt levélben jelezte – a Zöld Híd és a DTKH együttműködik számos településen a hulladék elszállításában –, hogy a két társaság a benyújtott adatszolgáltatás szerint együtt nettó 3,5 milliárd forintos díjra jogosult a munkájáért az állami hulladékgazdálkodási holdingtól, de csak nettó 2,1 milliárdról állíthatnak ki számlát. Ám még ezt sem kapták meg.

Az érintett települések Facebook-csoportjainak türelmetlen kommentjeiben arról érdeklődnek, hogy ezek a jómadarak mikor viszik el a zöldhulladékot, amely lassan életre kel?