Az államalapítás ünnepéhez kapcsolódó látványprogramok zavartalan lebonyolítása érdekében a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztálya – a HungaroControl légiforgalmi szolgáltatói szakvéleménye alapján – ezúttal is két eseti légteret jelölt ki: egyet a hagyományos honvédségi légiparádé, egyet pedig az ünnepi tűzijáték számára – közölte a vállalat.

Az eseti légterek kijelölésének és működtetésének legfontosabb célja a repülésbiztonság szavatolása, tehát hogy elkülönítsék az ünnepi programban részt vevő légi járműveket a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér érkező és induló forgalmától, valamint a kisgépes repülésektől. De ugyanilyen fontos az is, hogy a tűzijáték védőtávolságán kívül tartsák a térségben közlekedő repülőgépeket.

A rendezvénysorozat idejére a HungaroControl alternatív kivezetési útvonalat határoz meg a főváros felé induló, nyugati célállomásra tartó járatoknak, ugyanígy erre az időszakra megváltozik a Budapest felől, a 2-es futópályára érkező gépek átstartolási eljárása is. Mindezzel hatékonyan fenntartható a hazai repülésbiztonság – európai összehasonlításban is – kiemelkedően magas szintje.