Kiselefánt született a budapesti állatkertben. Az újszülött, nagyjából 80 kilós kiselefánt nem sokkal később sikeresen lábra állt, az emlőket is megtalálta és táplálkozni kezdett - közölte a Fővárosi Állatkert, amely egy videóban is bemutatja az új elefántot., 

Az ázsiai elefántok vemhességi ideje 22 hónap körüli, az újszülöttek súlya általában 70 és 100 kilogramm között alakul. Az Állatkert új kiselefántjának anyja, Angele idén lesz húszéves, Franciaországban született és 2010-ben érkezett Budapestre. Assam, az apa egy évvel idősebb, Angliában született és 2009 óta él a magyar főváros állatkertjében. Angele és Assam nászából korábban kétszer született utód - idézi az MTI a Fővárosi Állatkert közleményét. 

Természetes körülmények között az elefántcsordákban a felnőtt állatok mind nőstények, az elefántbikák pedig magányosan élnek, csak párzási időben találkoznak a tehenekkel. Az állatkertekben is az a szokás, hogy az apákat különválasztják a kiselefántoktól. Az öttonnás Assam azonban kifejezetten jó apának számít, jó kapcsolatban van a kicsikkel, szívesen játszik, pancsol velük. Ennek ellenére amíg az újszülött nagyon kicsi, Assamot elővigyázatosságból külön helyezik el. A közlemény kitér arra, hogy a gondozók megfigyelése szerint Arun, Angele előző, 2017 novemberében született borja érdeklődik kistestvére iránt.

Csütörtökön 11 órától élőben jelentkeznek be az elefántoktól az állatkert hivatalos Facebook-oldalán. Mivel az állatkert november 11. óta zárva tartó kapui hamarosan újra megnyílhatnak a látogatók előtt, a kiselefántot a nagyközönség a közeljövőben a helyszínen is megtekintheti. Erről, illetve az újranyitás részleteiről az elkövetkező napokban tájékoztatja az állatkert a nyilvánosságot. Az állatkert alapítványa már a babavárás időszakában bejelentette, hogy egy speciális "elefánt babamérlegre" vár adományokat az állatkert támogatóitól. Ezzel a mérleggel nemcsak a kiselefánt gyarapodását, fejlődését lehetne nyomon követni, hanem a felnőtt állatokat is le lehetne mérni vele. A támogatások fogadására külön felületet hoztak létre az állatkerti alapítvány honlapján.

Az 1866-ban megnyílt Fővárosi Állat- és Növénykertben, amely idén ünnepli 155. születésnapját, 1875 óta tartanak elefántokat, az elmúlt bő százhúsz évben mindvégig ázsiai elefántokkal foglalkoztak. A most született kiselefánt a nyolcadik a Budapesti Állatkert történetében: a korábbiak 1930-ban, 1932-ben, 1941-ben, 1956-ban, 1961-ben, 2013-ban, illetve 2017-ben születtek.

Miközben Budapesten kiselefánt jött világra, a Nyíregyházi Állatparkban egy kismajom, egészen pontosan egy zászlósfarkú gereza (Colobus guereza guereza) született. A fél évig tartó vemhesség után, két és fél héttel ezelőtt világra jött utód legfeltűnőbb sajátossága a szüleitől eltérő szín: míg az ivarérett egyedek sötét színűek, a kis újszülött hófehér bundájú - mondta el Révészné Petró Zsuzsa, a park oktatási osztályvezetője szerdán az MTI-nek. A sóstógyógyfürdői állatparkban az Európai Fajmegőrzési Program keretében él egy tenyészcsapat, amelynek a kis gereza születésével már öt tagja van. Az apróság szőrzete két-három hónap elteltével fokozatosan fog megváltozni, félévesen már ugyanolyan szőrzettel büszkélkedhet majd, mint a felnőtt egyedek: fekete arcát fehér szakáll keretezi majd, valamint oldalán és farkán is meg fog jelenni a névadó fehér szőrdísz.