Az erős évkezdet után, kifejezetten jól indul a tavasz is, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint ugyanis a március 26-ig lefoglalt belföldi vendégéjszakák száma 2022-höz képest 7 százalékkal nőtt az első hosszú hétvégére.

Az előfoglalások országos megoszlása szerint Budapesten a külföldiek (72 százalék) lesznek többségben, míg vidéken a foglalások háromnegyede hazai vendégektől származik.

A legtöbb utazó a turisztikai térségek közül Balaton, Mátra-Bükk vagy Bük-Sárvár szálláshelyeit választotta a húsvéti pihenés helyszínéül.

Kép: Magyar Turisztikai Ügynökség

Milyen válság? Csak úgy kapkodunk a húsvéti szállások utánA négynapos húsvéti hosszú hétvégére tizenhét százalékkal nőttek a belföldi előfoglalások az előző évhez képest. Akadnak olyan népszerű szállások, amelyek már most teltházasak az ünnepi időszakra. Bővebben>>>

Magyarországot felkapták a külföldiek

A nemzetközi turizmus visszatérő lendületét jelzi, hogy az előző évhez képest 30 százalékkal több külföldi előfoglalás jött erre az időszakra a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint.

Az Eurostat adatai alapján januárban Magyarország az egyik legnagyobb forgalomnövekedést tudta felmutatni Európában az előző januárhoz képest.

Ezt erősítik most a húsvéti adatok is. „A szálláshelyeken országszerte a tavalyinál is erőteljesebb forgalom várható, és ebben idén már a külföldi vendégekre is fokozott mértékben számíthat az ágazat” – fogalmazott az előfoglalások kapcsán Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

  • Az adatok szerint külpiacainkról a legtöbb foglalás, Izraelből, Németországból és Spanyolországból érkezett a fővárosba húsvétra,
  • míg a vidéki desztinációk szálláshelyeit főként a szomszédos országokból a cseh, szlovák és német vendégek fogják megtölteni, akik elsősorban a Balatonra, valamint a Bük-Sárvár és a Mátra-Bükk térségbe utaznak majd.
  • A vidéki települések közül Hévíz, Bük és Sárvár számíthat a legtöbb külföldi vendégre.

Hová tervezik az üdülést a magyarok?

Emellett a magyar vendégek is a Balatonon, illetve a Mátra-Bükk térségben pihenik ki a tavaszi fáradtságot, de közülük sokan indulnak majd Budapestet és környékét felfedezni ebben az időszakban.

Magyar Turisztikai Ügynökség
Kép: Magyar Turisztikai Ügynökség

Természetesen a fürdővárosok a legnépszerűbb úticélok a főváros után: Hajdúszoboszló, Zalakaros és Hévíz felé veszik legtöbben az irányt április 7-10 között.

  • A húsvéti foglalások 67 százaléka szállodákba,
  • 20 százaléka magán- és egyéb szálláshelyekre,
  • 5 százaléka panziókba,
  • 4 százalék közösségi szálláshelyekre,
  • 2 százaléka üdülőházakba és 2 százaléka kempingekbe szól.

Az ünnepi hétvégén a két éjszakás foglalások a legjellemzőbbek, a legtöbb foglalás nagyszombatra, ezután pedig nagypéntekre érkezett.