Nem tántorította el a hosszú hétvégén szállodába utazókat az a közel 20 százalékos áremelkedés sem, amit tavalyhoz képest tapasztalhatnak. Gyakorlatilag húsvét előtti utolsó pillanatban már nehéz volt szállást talál Debrecenben, a Balatonnál és Sárváron is.

Mi is ilyen címeket találtunk:

Erről sajnos lemaradtál!

 

Itt nincs szabad hely!

— írja több debreceni szállás esetében is a Szallasvadasz.hu.

A sárvári négycsillagos szállodában sem volt már a hét közepén szabad szoba a hosszú hétvégére. De például Balatonföldváron két fő részére három éjszakát félpanziós ellátással 171 ezer forintért kínálnak. Siófok egyik négycsillagos szállodája pedig 220 ezerért adja ugyanazt a szolgáltatást. Bár a hét közepén itt még voltak szabad helyek, de jobban járt az, aki jó előre lefoglalta szállását a húsvéti ünnepre.

Jellemzően két-három éjszakára utaznak el

Az ünnepi hétvégén a két éjszakás foglalások a legjellemzőbbek, a legtöbb foglalás nagyszombatra, ezután pedig nagypéntekre érkezett - mondta a Napi.hu-nak, Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője.

A foglalási számok alapján a legkeresettebb városok húsvétkor: Eger, Gyula, Budapest, Pécs, Hajdúszoboszló, Hévíz, Szeged, Siófok, Nyíregyháza és Zalakaros volt.

A legtöbb foglalás 2-3 éjszakára érkezett
Éjszakák számaFoglalások eloszlása (százalék)
118,41
240,79
335,74
44,17
50,43
60,15
70,19
80,1
90,02
Forrás: Szallas.hu

Az látszik, hogy a négynapos húsvéti hosszú hétvégén kiemelkedő forgalomra számíthat valamennyi hazai szálláshely – tette hozzá a szakember. 

A Szallas.hu kínálatában április 4-én még a szállások körülbelül 10 százaléka volt foglalható

— mondta Kelemen Lili.

A húsvét az iskolai tavaszi szünetre esik, így akár hatnapos utazásra is mehetnek a piheni vágyók, de a foglalások többsége két vagy három éjszakára szól, illetve még az 1 éjszakás utazást is sokan választják a hosszú hétvégén. A foglalások átlagos időtartama 2,32 éjszaka húsvétkor - mondta Kelemen Lili. 

A hosszú hétvégék mindig is kiemelt időszaknak számítanak az utazók körében, különösen azoknak kedveznek az extra pihenőnapok, akiknek így nem kell szabadságot kivenni.

A szállásadók többsége ilyenkor valamilyen extrával készül, ami nemcsak megkülönbözteti őt versenytársától, de lehetővé teszi azt is, hogy a csomagajánlata vonzóbb legyen ár-érték arányban. Kelemen Lili szerint népszerűek ilyenkor a tematikus gasztro programok – húsvéti fogások, hagyományőrző foglalkozások – tojásfestés, tojáskeresés, sztárfellépők, zenés vacsorák is. Valamennyi népszerű szálláshely, különösen ahol van wellness részleg, telt házzal mennek a húsvéti ünnepek idején.

Ugyanakkor a hosszú hétvégéknek van egy elszívó ereje is, hiszen az előtte és utána lévő hétvégék iránti kereslet jellemzően alacsonyabb egy átlagos hétvégéhez képest.

Ezek a szállástípusok a legkedveltebbek:

  • apartman: 28 százalék;
  • hotel: 26 százalék;
  • vendégház: 24százalék;
  • panzió: 16 százalék;
  • egyéb: 5 százalék.

Kelemen Lili érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy a vendégek többsége idén korábban lefoglalta a szállását a hosszú hétvégére, mint tavaly. A portálon egy hónappal a húsvét előtt 17 százalékkal több előfoglalás volt, mint tavaly hasonló időszakban - mondta, kedden viszont már a tavalyi szint alatt voltak 3 százalékkal.

Jellemzően egy főnek éjszakánként átlagosan 11 540 forintot kell fizetnie, ami közel 19 százalékos növekedést jelent a tavalyi árakhoz képest.

 

Többen utaznak, mint egy évvel ezelőtt

Idén 424 ezer vendégéjszaka-foglalást rögzítettek a magyarországi szálláshelyek húsvétra, ami 15 százalékkal több, mint tavaly – derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség adataiból.

Az egy vendégéjszakára jutó átlagos szálláshelyi költés várhatóan bruttó 19 ezer 500 forint körül alakul, és 20 százalékkal magasabb a tavalyihoz képest.

A foglalások 40 százaléka a fővárosba, 60 százaléka pedig vidékre érkezett.

A nemzetközi turizmus visszatérő lendületét jelzi, hogy az előző évhez képest 30 százalékkal több külföldi előfoglalás jött erre az időszakra a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint. A legtöbben Németországból, Izraelből és a szomszédos országokból érkeznek a vidéki szálláshelyekre húsvétra.

Az előfoglalások országos megoszlása szerint Budapesten a külföldiek (72 százalék) lesznek többségben, míg vidéken a foglalások háromnegyede hazai vendégektől származik.

Az adatok szerint külpiacainkról a legtöbb foglalás, Izraelből, Németországból és Spanyolországból érkezett a fővárosba, míg a vidéki desztinációk szálláshelyeit főként cseh, szlovák és német vendégek fogják megtölteni, akik elsősorban a Balatonra, valamint a Bük-Sárvár és a Mátra-Bükk térségbe utaznak majd. A vidéki települések közül Hévíz, Bük és Sárvár számíthat a legtöbb külföldi vendégre.

Emellett a magyar vendégek is a Balatonon, illetve a Mátra-Bükk térségben pihenik ki a tavaszi fáradtságot, de közülük sokan indulnak majd Budapestet és környékét felfedezni ebben az időszakban.

Természetesen a fürdővárosok a legnépszerűbb úti célok a főváros után: Hajdúszoboszló, Zalakaros és Hévíz felé veszik legtöbben az irányt április 7-10 között.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a húsvéti foglalások:

  • 67 százaléka szállodába,
  • 20 százaléka magán- és egyéb szálláshelyekre,
  • 5 százaléka panziókba,
  • 4 százaléka közösségi szálláshelyekre,
  • 2 százaléka üdülőházba,
  • 2 százaléka kempingbe szól.