Érdemes némi kalkulációt végezni, mielőtt valaki a kilátásba helyezett megtakarításra gondolva rohanna nagyobb kiadásba verni magát azzal, hogy a rezsi emelkedésére válaszul energiatakarékos háztartási gépet vásárol - írja Azénpénzem.hu.

A magyar családok 43 százaléka 8-11 éves mosógépet használ – derül ki a TVE az Applia Magyarország Egyesülés (ez a hazai elektronikai készülékek gyártóit tömörítő szakmai szövetség) adataiból.

Az ilyen korú hűtők aránya közel 58 százalék, a fagyasztóké pedig már 68 százalék. Az energiatakarékosság valóban jó érv, de azért mást sem árt figyelembe venni. Egy új porszívó ára a korábbi áramárral számolva  körülbelül 3-4 év alatt térül meg. A hűtőszekrény cseréje még kedvezőtlenebb gazdaságossági képet mutat.

Csiga lassú megtérülés

Ha valaki tavaly egy 20 éves hűtőt cserélt le, akkor a megtakarított áram díja (ebbe mindent belevéve, ami a fogyasztókat terhelte, tehát a rendszerhasználati díjat és az áfát is, vagyis mindazt, amit tavaly fizetni kellett) 8,2 év alatt térül meg. Tízéves berendezés esetén ez az időtartam már majdnem 15 év.

A rezsiemelés látszólag nagyot változtat a helyzeten, sokkal megtérülőbbé téve az energiatakarékosabb készülékekre váltást. A helyzet azonban egyáltalán nem ennyire egyszerű (és nem csak a sávos árképzés miatt). A megtérülési idők az áram árának kétszeresére emelése mellett elvben feleződhetnének – ha az háztartási gépek árai a tavalyi szinten maradtak volna.

Elvitte a reményt a drágulás

Az előbbi hűtős kalkulációban használt cseregép tavaly mintegy 110 ezer forintba került. Ma ugyanezért a berendezésért körülbelül 220 ezer forintot kell kiadni. Ha valaki lejjebb adja, tehát kevésbé energiatakarékost választ, az árak akkor nem duplázódtak ugyan, de kétharmaddal többnyire feljebb mentek. Persze lehet kifogni jobb vételeket is, de azért alaposabban keresni kell.