Példa nélküli hatáskört kap 2017. január elsejétől az a 8-10 kancellár, akikre rábízzák a kórházak és egészségügyi intézmények pénzügyi döntéseit, a háttérszolgáltatások irányítását és a munkáltatói jogokat is. A kormány számára készült előterjesztésből kiderül: egy-egy kancellár mintegy egy-, másfél millió lakos egészségügyi ellátását szervezheti, és felügyeli a 600 milliárdos szakellátás rájuk jutó részének elköltését is - olvasható a Nol.hu-n.

A kancellárok színre lépésével a kórházak önállósága megszűnik. Bár jogi személyek maradnak, nem lesz önálló költségvetésük, finanszírozásukat az őket irányító kancellária költségvetésén belül fogják kezelni. A mostani főigazgatók szerepe legfeljebb a szakmai irányítás maradhatna, a gazdasági igazgatóknak pedig nem is jut feladat - írja a lap.

A kancellárokon múlhat, hogy a betegek hol kapják majd meg a számukra szükséges ellátást, ami azzal járhat, hogy főleg vidéken a betegeknek többet kell utazni a szükséges ellátásért - mondták a lap által megkérdezett szakértők.