Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) befektető tagjai a második negyedévben 39 tranzakció keretében összesen 31,079 milliárd forintot fektettek 38 vállalkozásba – derül ki az egyesület friss jelentéséből. Ez 201,8 százalékkal magasabb a tavalyi Q2-es és 383 százalékkal több a 2020 Q2-es értéknél.

A tranzakciók száma is nőtt az előző évek hasonló időszakában mért ügyletszámokhoz képest. Idén a második negyedévben 39, 2021-ben 34, 2020-ban pedig 35 befektetésre került sor.

A befektetések megoszlása életciklus szerint

A második negyedévben végrehajtott 39 tranzakció közül 18 esetben első körös befektetésre került sor, ezek az ügyletek a teljes befektetett összeg 61,6 százalékát tették ki.

Az egyesület 18 tranzakciót rögzített magvető, start-up és késői fázisban tartó cégek esetében, ezek a befektetések az összes tranzakció számának és értékének egyaránt 46%-át teszik ki.

Az inkubációs ügyleteknél 31 millió, a magvető ügyleteknél 543 millió, a start-up ügyletek estében pedig közel 297 millió forint az átlagos befektetési összeg. A növekedési és kivásárlási szakaszban tartó cégeknél ugyanez a mutató 3,231 milliárd forint.

A legnagyobb értékű egyedi tranzakció egy 6,247 milliárd forintos késői fázisú tranzakció, míg a második legmagasabb értékű ügyletre 5,387 milliárd forint értékben egy magvető fázisú cégben került sor.

Iparágak szerinti megoszlás

A második negyedévben a tőkebefektetések összesen tíz különböző szektorba irányultak.

Összegüket tekintve a befektetések 50 százaléka az ingatlan, illetve üzleti és ipari szolgáltatások piacára került. Ez a két szektor adta a befektetések értékének felét és az ügyletek harmadát. A legnagyobb értékű befektetések az építőipari, valamint az üzlet és ipari szolgáltatások szektorban történtek.