Bár az eszkalálódó gazdasági válság a magyar foglalkoztatásban egyelőre nem érezteti hatását, az elmúlt hónapokban a rezsiemelkedés, valamint az élelmiszer- és az üzemanyagárak drasztikus növekedése alapjaiban rengette meg a magyar háztartások egzisztenciáját. Az IDEA Intézet a társadalom gazdasági hangulatának és a jövőre vonatkozó perspektíváinak feltérképezését vizsgálta.

Az eredmények alapján a megkérdezettek

  • 39 százaléka a következő egy évben anyagi helyzetének romlására számít,
  • 22 százalék nem vár változást, 
  • 9 százalék pedig a pénzügyi helyzete javulásában reménykedik.

A különböző jövedelmi helyzetű csoportok eltérően látják háztartásuk anyagi kondícióinak jövőbeni alakulását. A nélkülözések között élők körében 59 százalék, a jövedelmükből éppen hogy megélők között 50 százalék a jövőre romló anyagi körülményekkel számolók aránya.

Kép: IDEA Intézet

Optimista? Akkor Ön nagy eséllyel Fidesz-szavazó

Fidesz-szavazók az átlagnál derűlátóbbak: 62 százalékuk szerint a következő 12 hónapban stagnálni (43 százalék) vagy javulni (19 százalék) fognak anyagi kondíciói, és csak minden hatodik (16 százalék) válaszadó bizonyul borúlátónak a kérdésben. Ehhez képest az ellenzéki szavazók majdnem kétharmada (62 százalék) anyagi romlását vetíti előre.

Kép: IDEA Intézet

Munkanélküliséggel nem számol a többség

A háztartásuk jövőbeni kilátásaihoz képest a kérdezettek valamivel kedvezőbben ítélik meg a munkaerőpiaci folyamatok várható alakulását. A többség (62 százalék) egyáltalán nem vagy inkább nem tart attól, hogy egy fél éven belül elveszíti az állását, minden hatodik válaszadó (16 százalék) ellenben úgy véli, hogy egyre nagyobb annak az esélye, hogy a következő hat hónapban munkanélkülivé válik. A véleményekben ezúttal is élesebb különbség rajzolódik ki a kormánypárti és az ellenzéki szavazók között.

Kép: IDEA Intézet

Válságkezelésből elégtelen – legalábbis a 42 százalék szerint

A kutatásban a válaszadóknak az iskolai osztályzatoknak megfelelően egy ötös skálán kellett értékelnie az Orbán-kormány eddigi válságkezelését. Az összes megkérdezett relatív többsége (42 százalék) 1-es értékelést adott, tehát úgy ítélte meg, hogy a kormány rosszul kezeli a jelenlegi válságot. A válaszadók kicsivel több mint negyedétől (27 százalék)azonban 4-es vagy 5-ös, tehát jó vagy kiváló értékelést kapott a kormányzat.

Kép: IDEA Intézet