A magyarok 35 százaléka szerint mindenki saját maga döntse el, hogy kíván-e élni az oltással, 43 százalékos azonban azok aránya, akik elmozdulnának a kötelező oltás irányába.

A magyar társadalom közel egynegyede bár egyetért azzal, hogy az oltás felvétele vagy elutasítása egyéni döntés függvénye, de egy ponton túl a közösség ügyét szem előtt tartva, akár el is tudná fogadni a kötelező oltást - derül ki az IDEA Intézet közvélemény-kutatásából, amely az összes megkérdezett mellett a pártos polarizációt vizsgálva a Fidesz–KDNP, illetve az ellenzék szavazóira, továbbá sajátos oltás- és szigorításellenes pozíciója miatt a Mi Hazánk támogatóira fókuszált.

 

A kutatás szerint 19 százalék teljes mértékben egyetértene a kötelező oltással. A Mi Hazánk támogatóinak 95 százaléka szerint mindenki saját maga döntse el, hogy kíván-e élni az oltással, ugyanez az arány az ellenzéki szavazók esetében 43 százalék. A Fidesz–KDNP-szavazók a kötelező oltáspártiság vagy az arra hajlás vonatkozásában meghaladják az összes megkérdezett arányát.

Az IDEA Intézet további kérdésekben vizsgálta azt is, hogy a válaszadók mennyire érzik magukat biztonságban zárt térben azokkal, akik egyáltalán nem éltek a koronavírus-járvány elleni oltással.

A megkérdezettek 26 százaléka teljesen, további 14 százaléka inkább biztonságban érzi magát, ugyanakkor 33 százalék azok aránya, akik inkább nem vagy egyáltalán nem érzik magukat zárt térben biztonságban oltatlanok társaságában. A Fidesz–KDNP-szavazók biztonságérzete alacsonyabb, mint az ellenzéki szavazóké, a Mi Hazánk szavazói pedig megingathatatlanok biztonságérzetükben.