A díjat 2011-ben alapította Rácz Zsuzsa író, a Terézanyu-könyvek szerzője és a Richter Gedeon Nyrt. A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése. A zsűri és a nagyközönség eddig 37 rendkívüli nőt részesített elismerésben példaértékű munkájáért.

A Richter Aranyanyu díjra a környezetükben élő, értünk, gyermekeinkért, barátainkért, közösségünkért sokat tevő orvosnőket, pedagógusokat, egészségügyi szakdolgozókat és a szociális területen dolgozókat lehet jelölni minden évben. A jelölőnek egy személyes történetben kell bemutatni a jelöltjét. A rövid írásban meg kell jelennie a jelölt elhivatottságának, odaadó személyiségének.

Idén is több száz jelölés érkezett, melyekből kategóriánként négy, tehát összesen 16 döntős Aranyanyut választottak ki. Róluk egy kisfilm is készült. Mind a 4 kategóriában kiosztanak közönségdíjat, a döntősökre interneten lehet leadni a voksokat, valamint a zsűri is odaítél szintén minden kategóriában egy-egy díjat.

Idén a szavazás október 3-án kezdődik és október 30-a éjfélig tart. Mind a 16 döntős Aranyanyu adatlapja és kisfilmje megtalálható a www.aranyanyu.hu oldalon, itt lehet szavazni minden kategóriában egy jelöltre. A szavazás e-mailcím alapú, egy e-mailcímről kategóriánként egy szavazatot lehet leadni.

A nagyközönség november 10-én, a díjátadó gálán tudja meg, ki lesz 2016-ban a zsűri és a közönség 4-4 díjazottja, akik átvehetik a Richter Aranyanyu aíjat és a vele járó 200 ezer forintos pénzjutalmat. Mint minden évben idén is különdíjat ad át a Ridikül Magazin, így összesen 9 Aranyanyu örülhet az elismerésnek.