Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idén 150 milliárd forintos költségvetési kiigazításra lesz szükség a költségvetés technikai kivetítése alapján, annak érdekében, hogy az áht hiánya a GDP három százaléka alatt maradjon - olvasható a Költségvetési Felelősségi Intézet (KFI) legújabb jelentésében. A KFI vezetője Romhányi Balázs szerint a makrogazdasági folyamatok miatt az idén 3,5 százalék lehet az deficit a kormány által tervezett 2,9 százalékkal szemben. A magasabb hiány az tervezetnél alacsonyabb inflációs miatt következhet be: a költségvetés 2,4 százalékos pénzromlással számol, a KFI szerint viszont reálisabb a 1,6 százalékos infláció, ami viszont a nominális GDP-t csökkenti. Az inflációs pálya miatt az áfabevételeknél 170-180 milliárdos elmaradás is lehetséges. ( A technikai kivetítés és a költségvetés kockázati elemzése Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Alapítvány támogatásával készült.)

A 2014-es költségvetés a tavaly szeptemberi makropályára épült, vagyis 2013-ra 0,9 százalékos, idénre 2 százalékos növekedés várható a kormány és a KFI szerint, ám az inflációs pályában lévő hatalmas eltérések miatt a nominális GDP jóval kisebb lehet a kormány által várttól. A magyar gazdaság hosszú távú növekedési üteme fél és egy százalék között van, az idei növekedés meglehet a két százalék abban az esetben, ha MNB-nek sikerül a növekedési hitelprogram (nhp) most futó teljes, 2000 milliárdos keretét kihelyezni. A KFIB feltételezése szerint így a lassuló növekedés a következő években az áht-hiányban és az államadósságban további problémákat okoz. A kormány ezzel szemben úgy véli, hogy fordulat következett be a magyar gazdaságban, az idén meginduló növekedés tartós marad. A KFI feltételezése szerint az idén az alapkamat három százalékon éri el, a második félévben már emelésre kényszerülhet az MNB. A belföldi piaci foglalkoztatás stagnál - ez áll a gyenge növekedési kilátások mögött. A technikai kivetítés az év egészére 297,5 forintos eurós árszinttel számoltak - a jelenlegi árfolyamszint nem tartós, ugyanis inkább kamatemelésere kerülhet sor.

A KFI szerint az alappályán az idei hiány a GDP 3,5 százaléka lesz, úgy, hogy száz milliárdos országvédelmi alapot nem költi el a kormány. A technikai kivetítés alapján a következő években és 3-3,5 százalékos szinten marad a deficit. Mivel a növekedés lassul a következő években ez az államadósság növekedését jelenti - vélekedett Romhányi a tájékoztatón. A lassuló növekedés miatt 2016-ig a a GDP két százalékára (600 milliárdos) kiigazításra lesz szükség.

Egyéni kockázatok - online kassza, KLIK

A költségvetés kockázati elemzése nem számol fehéredési hatással az online kasszák bevezetése kapcsán, ám az elhúzódó bevezetés ellenére a költségvetés bevételei 20 milliárd forinttal magasabbak is lehetnek, ám a kártérítések miatt nyolcmilliárdos kifizetés is várható - vagyis itt pozitívak a kockázatok - fogalmazott Romhányi Balázs.. Az iskolákat fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) kiadásai 50 milliárd forinttal is meghaladhatják az intézmény keretét - vagyis kiadások ennyivel nőhetnek, hisz csak a pedagógus béremelés 75 milliárdos plusz kiadással jár.

A 2014-es költségvetés 120 milliárd forintos bevételt vár kihasználatlan frekvenciák értékesítéséből, a pályázatok jelenleg előkészítés alatt állnak. A frekvenciákat csomagban értékesítik, csomagonként 30-40 milliárdos tételekkel. Ha akár egy csomag is sikertelen - az bevételkieséssel járhat - hívja fel a figyelmet KFI.

A szerencsejáték-bevételek pozitív kockázatot jelentenek, az online játékokból befolyó bevételek miatt. A cigaretta jövedéki adója viszont továbbra is negatív kockázatot jelent, éves szinten 8-18 milliárd forintos lehet az adóbevétel elmaradás. Tavaly a második félévben bekövetkezett áremelés miatt a (legális) forgalom csökken, nem várható az sem, hogy a cigaretta adókiesését pótolja a növekvő vágott dohány értékesítés adóbevétele - ugyanis ez utóbbi viszont nem látszik az adatokat.

Újabb EU-per az útépítések miatt akár 170 milliárdos büntetést is jelenhet, amely az idei hiányt növelheti - már ha megszületik a döntés az ügyben, ez a tétel az ESA-hiányt növelné. A költségvetési szervek tartozásai 2013 utolsó hónapjaiban jelentősen csökkentek, ám a 30 napos állami fizetési kényszer szabályai miatt ezt ki kell fizetnie a kormánynak, ami 30 milliárdos kiadást jelent. További 30 milliárdos kockázatot jelentenek az önkormányzatok - hisz választási év van, az önkormányzati alrendszerben eredetileg 30 milliárdos hiánnyal számol a kormány. A forint árfolyama a kamatkiadásokra további kockázatot jelent: 5 százalékos (15 forintos) árfolyamemelkedés a kamatkiadásokat 15 milliárddal emelheti 2014-ben.