Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A moratórium 2014. április 30-ig való hosszabbításának e szerint legfőbb indoka az, hogy az elmúlt években sem tudott fölzárkózni a hazai földpiac a nyugat-európaihoz, továbbá, hogy a válság és az elmúlt évek sorozatos természeti csapásai sem javították a szektorból élők jövedelmezőségét. A részletes indoklásban a hazai földpiac, illetve földbérleti piac forgalmáról, árairól, a mezőgazdaságból élők jövedelmezőségével, a birtokfejlesztési hitelek állományával kapcsolatos adatokat küld Brüsszelbe a kormány.

A hazai földárak csak fele, harmada a versenytársakénak, és a válság miatt továbbra sem várható rövid távon áremelkedés. Mivel nincs két összehasonlítható forgalmú év, ezért csak becsült adat , hogy átlagosan évi 150-200 ezer hektár cserélhet gazdát Magyarországon, a válság azonban minden bizonnyal gerjeszti is a piacot: várhatóan szaporodik majd a termeléssel fölhagyók által eladásra váró termőföld, kérdés persze, hogy lesz-e rá fizetőképes kereslet - mondta a Napi érdeklődésére a tárcavezető.

A következő évekre szóló részletes, és persze az Európai Bizottsággal egyeztetett magyar birtokpolitika épp ezen változtatna. Kidolgozása már folyamatban a tárcánál, és a Bizottság moratóriumról szóló döntését követően véglegesedik - tette hozzá a Napi érdeklődésére Fazekas Sándor. Mint mondta, egy korszerű birtokrendezési programhoz először a földügyi nyilvántartásokat kell rendbe tenni, mivel még bőven vannak 120 éves tulajdonosok birtokában lévő termőföldek, illetve az önkormányzatoknál is akadnak rendezetlen tulajdoni helyzetű területek.

A magyar moratóriummal kapcsolatos kérés elfogadására szerinte jó esély van, mivel az elmúlt hónapokban több uniós tagország agrárminisztere is támogatásáról biztosította a kezdeményezést. A támogatók között van az agrárkérdésekben hagyományosan befolyásos Franciaország, Finnország, valamint a visegrádi országok többsége. Az Európai Bizottság október-november folyamán dönthet az ügyben - mondta a miniszter.