Javított az extrém szárazságon az elmúlt egy hétben érkezett eső, még ha nem is hozott érdemi enyhülést az ország minden részén – mondta az InfoRádiónak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az Infostart beszámolója szerint.

Területi átlagban jelentős csapadék nem hullott az ország egész területén, de azért mérséklődött az aszály, illetve, ami szintén nagyon fontos,a szezonális öntözési igények is csökkentek. Egy kicsit jobb lett az aszály elleni védekezés helyzete, és ezért a vízhiánnyal összefüggő védekezés már nem igényel országos koordinációt.

Nem mindenütt látványos a javulás

Nem azonos mértékben javult a Duna és a Tisza állapota. A Tisza vízgyűjtő területére nem esett jelentős mennyiségű csapadék, ott a vízszint sem igazán változott, de az öntözési igények erőteljesen csökkennek, így már jobban tudnak gazdálkodni a betározott vízzel.

Más a helyzet a Dunán, mert a vízgyűjtő területére, mind a a bajorországi területekre, mind a bécsi medencére elég jelentős mennyiségű csapadék hullott az elmúlt egy hétben, ami 1-1,5 méteres vízszintemelkedést eredményezett.

A Velencei-tónál a legcsapadékosabb napok után másfél-két centiméterrel nőtt a vízállás, a Balaton vízszintje nem nőtt. A vízminőség mind a két nagy tónál vízügyes szempontból rendben van.