Szárazföldünkön anticiklonális hatások csupán a Fekete-tenger környezetében, illetve az Ibériai-félszigeten vannak jelen, de az említett területeken sem zavartalan a napsütés, emellett néhol tartósan ködös az idő. Európa többi térségének időjárását gyakorlatilag egyetlen hatalmas ciklon alakítja, amelynek a középpontja a Brit-szigetek fölött található, légköri frontjai pedig többnyire enyhe, nagy nedvességtartamú légtömegeket szállítanak a kontinens belseje felé.

A frontok hatására többnyire sok a felhő, többfelé esik az eső, Skandinávia északi felén havazás is előfordul. Változatlanul arrafelé van a leghidegebb, Lappföldön a csúcsérték helyenként a -10 fokot sem éri el, és hajnalban néhol még mindig -25 fok köré hűl le a levegő. Délnyugat felé haladva enyhébb, melegebb az idő, a legmagasabb hőmérsékletet Spanyolországban mérik, ahol 28, 30 fok is előfordul a délutáni órákban. A Kárpát-medencébe a következő 36 órában további enyhe levegő érkezik, így vasárnap erősödik a nappali felmelegedés, emellett átmenetileg kevesebb helyen várható csapadék - idézi az előrejelzést az MTI.

Reggelig döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, sokfelé kell számítani esőre, záporesőre, az északnyugati tájakon kisebb a csapadék előfordulási esélye. Vasárnap napközben egyre nagyobb területen válhat vékonyabbá, szakadozottá a felhőzet, a nap második felében átmenetileg a csapadékhajlam is csökken. Eleinte élénk, vasárnap sokfelé erős lesz a déli, délkeleti szél, amelyet elsősorban az Észak-Dunántúlon és a Dél-Alföldön viharos lökések is kísérhetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap az Északi-középhegységben csupán 12 és 16, másutt általában 17 és 22 fok között valószínű.