Este az északkeleti megyékben is már erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé várható zápor, zivatar, akárcsak az ország más tájain, amely egész éjszaka jellemző lesz – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Csütörtökön reggel még többnyire borult lesz fölöttünk az ég, majd az összefüggő felhőzet délelőtt szakadozni, gomolyosodni kezd, azonban csak pár órára süthet ki a nap. Eső délelőtt még többfelé valószínű, majd délután már egyre kevesebb helyen várható, akkor már inkább zápor, helyenként zivatar. Délután a legkisebb eséllyel az Észak-Dunántúlon és a főváros tágabb környezetében lehet csapadék.

A Dunántúlon az északnyugati, másutt a délnyugati szél éjszaka többnyire mérsékelt lesz, csak időnként élénkülhet meg. Csütörtökön azonban ismét nagy területen élénk, néhol erős lesz az egyre inkább nyugatira forduló légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 16 és 22 fok között változik.

Egy hullámzó frontrendszer szeli ketté Európát észak-déli irányban. Ennek mentén erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé fordul elő az eső mellett zápor, néhol zivatar is.

A Kelet-európai-síkvidéken egy nagykiterjedésű anticiklon helyezkedik el, amelynek hatására arrafelé nyugodt az idő. A magasnyomástól délre, a Fekete-tenger északi partvidékén egy hideg légörvény okoz záporokat.

Európa nyugati partvidékének, valamint a Brit-szigetek időjárását egy-egy kisebb ciklon teszi változékonnyá.

A Kárpát-medence időjárását egyre inkább a hullámzó frontzóna alakítja, hatására hazánk fölött ciklon is kialakul.