Péntek délután fátyol- és gomolyfelhők lesznek az égen, majd éjszaka megnövekszik, nyugat felől meg is vastagszik a felhőzet, és a hajnali órákban a Dunántúlon néhol már gyenge, szemerkélő eső is előfordulhat – jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szombaton szakadozott frontfelhőzet lesz felettünk, amelyből elszórtan, legkisebb eséllyel a délkeleti, keleti megyékben kisebb eső, záporeső is várható. Késő estétől erősödhet a csapadékintenzitás. A déli, délnyugati szelet reggelig a Dunántúlon, később már sokfelé kísérhetik erős, északkeleten akár viharos lökések, ám napközben északnyugat felől egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul a szél, és mérséklődik. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 14 fok között alakul, de néhol egy-két fokkal hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton az ország nagyobb részén 16 és 20 fok között valószínű, de a déli és a keleti megyékben 20 és 24 fok közé is felmelegedhet a levegő.

Finnország térségében ciklon örvénylik, amely a Skandináv-félszigeten, illetve a Kelet-európai-síkság északi részén többfelé okoz esős időjárást, sőt helyenként az ég is megdörren. Kissé délebbre egy gyengülő félben lévő peremciklon található, amely főként a Kárpát-medencétől keletre, délkeletre eső részeken eredményez esőt, zivatart. Eközben a Brit-szigetek fölött elhelyezkedő alacsonynyomású légköri képződmény hosszan elnyúló frontja elérte kontinensünk északnyugati partvidékét.

A ciklon Nagy-Britannia területére jelentős csapadékot hozott, Walesben volt ahol 83 mm eső hullott. Az említett front előterében egy köztes anticiklon nyúlik fel a Földközi-tenger nyugati medencéjétől egészen az Alpokig, és okoz átmenetileg nyugodtabb időt. A Kárpát-medence időjárását egyre inkább a hullámzó front határozza meg, emiatt szombaton felhősebbre fordul időjárásunk, és elszórtan eső, záporeső is előfordulhat.