Az Atlanti-óceán felett markáns ciklon örvénylik. Ugyancsak alacsonynyomású légörvény található az Északi-tenger és a Kelet-európai-síkság felett is. Hatásukra a kontinens északi, északkeleti területein erősen felhős, illetve borult idő a jellemző. Több helyről jelentenek esőt, a magasabban fekvő részekről, valamint a keleti tájakról havasesőt, havazást, hózáporokat is - idézi az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését az MTI.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében is több helyütt jelentősebb csapadék esett az elmúlt 24 órában.

Ugyanakkor az Ibériai-félsziget térségében és a szárazföld középső, valamint délkeleti vidékein anticiklon a meghatározó, így csendesebb idő van általában hosszabb-rövidebb napsütéssel, emellett az éjszakai órákban többfelé köddel, amely helyenként napközben is megmarad.

A Kárpát-medencét nyugat felől megközelíti egy magassági hideg légörvény, főleg a nyugati területeken átmenetileg megvastagodhat a felhőtakaró és szórványosan csapadékra is számítani kell.

Várható időjárás vasárnap éjfélig:

Éjszaka jobbára erősen felhős, illetve borult időre számíthatunk, inkább csak délkeleten lehet szakadozottabb a felhőzet. Több helyen párás, ködös lesz a levegő.

A Dunántúlon szórványosan várható eső, zápor, másutt csak szitálás valószínű helyenként (északkeleten elvétve ónos szitálás sem kizárt).

Vasárnap a ködfoltok nagy része fokozatosan megszűnik. Délelőtt a Dunántúlon, illetve az északi, északkeleti megyékben jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, másutt a fátyolfelhők mellett kisüt a nap. Délután nyugaton és északon is vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet. A délelőtti órákban a Dunántúlon szórványosan előfordul eső, zápor, délután ott is egyre kevesebb helyen eshet.

Másutt számottevő csapadék nem várható. Vasárnap néhol kissé megélénkülhet az északi, északkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +7 fok között alakul. Északkeleten lesz a hidegebb.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 7 és 14 fok között valószínű.