A ködös tájakon szitálhat, illetve hétfő délutántól kisebb eső is előfordulhat - erre nagyobb esély délnyugaton van. Az északira forduló szél hétfőn előbb a Dunántúl nyugati részén, estétől már a Tiszántúlon is megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +5 Celsius-fok között alakul, a kezdetben is felhős részeken lesz enyhébb az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 5 és 10 Celsius-fok között várható - prognosztizál az OMSZ.

Lehűlés lesz a következő napokban

Fokozatosan hidegebb lesz a következő napokban, a hét közepén néhol mínusz 9 fok is lehet és nappal sem éri el az 5 fokot a csúcshőmérséklet. Többször várható köd, akár ónos szitálás. A csapadék jellemzően eső lehet, de hószállingózás is elképzelhető - derül ki a meteorológiai szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Eszerint hétfőn túlnyomóan borult, párás idő várható. Egyes részeken tartósan rosszak maradhatnak a látási viszonyok. Helyenként ködös szitálás, illetve délutántól legnagyobb eséllyel délnyugaton kisebb eső is előfordulhat. A leghidegebb órákban mínusz 3 és plusz 5, délután 5-10 Celsius-fok közötti értékek várhatók.

Kedden hajnalban lehetnek ködfoltok. Reggelig délnyugaton néhol előfordulhat kisebb eső, de egyébként számottevő csapadék nem valószínű és az ország nagy részén több órára kisüt a nap. A minimumhőmérséklet mínusz 6 és plusz 5 fok között alakul, az Északi-középhegység szélvédettebb völgyeiben lesz hidegebb. A maximumok 5 és 10 fok között alakulnak.

Szerdán inkább csak az északkeleti országrészben maradhatnak felhős, párás körzetek, egyébként általában több órára kisüt a nap. Estétől ismét egyre nagyobb területen leszáll a köd. Számottevő csapadék nem valószínű. Hajnalra mínusz 9 és plusz 1 fok közé hűl le a levegő. Délután 4 és 9 fok közötti csúcsok várhatók.

Csütörtökön hosszabb napsütés elsősorban a középső és a délkeleti országrészben valószínű. Számottevő csapadék nem várható, de szitálás előfordulhat. Hajnalban északkeleten elvétve ónos szitálás, jelentéktelen hószállingózás sem teljesen kizárt. Sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon néhol erős lesz a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 8 és plusz 2, a legmagasabb 4 és 12 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb idő.

Pénteken összefüggő csapadékzóna érheti el az országot. Több helyen megélénkül, néhol megerősödik a szél. A leghidegebb órákban mínusz 4 és plusz 5 várható, délután 4-12 fokig melegszik a levegő.

Szombaton és vasárnap is több helyen előfordulhat eső, záporeső. Vasárnap lehet néhol napsütés. Szombaton hajnalban mínusz 3 és plusz 5, a délutáni órákban 4 és 11 fok közötti értékek várhatók. Vasárnap a minimumok mínusz 3 és plusz 7, a maximumok 4 és 10 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

Ez a helyzet Európában

Európa északi, északkeleti felében egy több középpontú alacsony nyomású légköri képződmény terül el, amelynek frontjai változékony, gyakran csapadékos időjárást okoznak arrafelé. Az eső mellett elsősorban Nyugat-Oroszországban nagy területen havazik.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében eközben egy mediterrán ciklon kezdett el fejlődni, ám számottevő csapadékról még nem érkezett jelentés. Az említett két ciklonális képződmény között egy magasnyomású zóna terül el, emiatt Franciaországtól egészen Törökországig nyugodtabb az idő, az éjszakai órákban sokfelé képződik köd, valamint rétegfelhőzet, amelynek egy része napközben is tartósan megmarad.

A Kárpát-medence időjárását kezdetben még a gyengülő anticiklon határozza meg, majd hétfőn délnyugat felől nedvesebb levegő érkezik, miközben észak felől lassan hidegebb és szárazabb levegő szivárog be a Kárpát-medencébe - írta az MTI.