Szerda éjszaka csökken a felhőzet, de a Dunántúlon és a déli, délkeleti részeken sok marad a felhő.

Csütörtökön kissé és közepesen felhős lesz az ég, az északi megyékben lesz a legtöbb napsütés. Csak a Tiszántúlon és a délnyugati határszélen lehet elvétve kisebb eső. Az északi, északkeleti szelet szerdán nagy területen, csütörtökön az Észak-Alföldön kísérik élénk vagy erős közeli lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -1, +5 Celsius-fok között alakul, de északkeleten a völgyekben néhol -5 fok is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 8 és 13 fok között valószínű - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Ez a helyzet Európában

Az Északi-tenger felett van annak az anticiklonnak a középpontja, amely Dél-Skandinávia, a Brit-szigetek, Lengyelország és Észak-Németország időjárását is meghatározza. Ezeken a területeken kevés a felhő, csapadék csak elvétve fordul elő, a csúcshőmérséklet pedig többnyire 10 fok közelében alakul, északabbra van csak hűvösebb.

Ettől a magasnyomástól északra a tartós nyugati áramlásban több helyen alakul ki csapadék, nagyobb mennyiség a Skandináv-hegységben. Ott már nem ritka a havazás sem. Ugyancsak több helyen van csapadék a Kelet-európai-síkság területén, de jelentős mennyiség csak néhol fordul elő. Zömmel eső esik, de a 60. szélességtől északra nappal is fagypont alatt marad a hőmérséklet, úgyhogy ott a havazás a jellemző.

Hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer húzódik a Kaszpi-tengertől a Fekete-tengeren és a Kárpát-medencén át a La Manche csatornáig, sőt, azon túl is. E mentén szintén erősen felhős vagy borult az ég, és sokfelé esik az eső, a hegyekben havazik. Különösen a hegyekben fordul elő jelentősebb, 20 milimétert meghaladó csapadékmennyiség. Ez a frontzóna választja el a tőle északra lévő hideg és a délre lévő meleg légtömeget. Előbbiben 6, 11 fokig melegszik fel a levegő, utóbbiban többnyire 17, 23 fokot mérnek, de a Pireneusi-félsziget legdélibb részén 26 fok is előfordul. Csütörtök estig ez a hullámzó frontzóna alakítja a Kárpát-medence időjárását, és fokozatosan átkerülünk ennek hideg oldalára - írta az MTI.