A csütörtök délutáni, kora esti órákig keleten, helyenként alakulhatnak ki zivatarok viharos (55-75 kilométer/óra) szél kíséretében. Nagyobb valószínűséggel Szabolcs megyében egy-egy helyen jégeső (1 centiméter körüli vagy alatti átmérővel) is kialakulhat a kora délutáni órákig - derül ki a Met.hu-ról. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 12 fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben és a szélvédett északnyugati tájakon lehet a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 14 és 23 fok között valószínű.

Főként az ország déli felében a délutáni, esti órákban átmenetileg 55-65 kilométer/órás széllökések kísérhetik az északnyugati szelet.

Pénteken kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség nem várható. Többnyire napos idő lesz, csapadék nem várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5-12 fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben és a szélvédett északnyugati tájakon lehet a hidegebb. Napközben 18-23 fokig melegszik a levegő.

Szombaton több órára kisüt nap, délután, este helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. Emellett megélénkül, zivatar környezetében megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet 4-12, a maximumhőmérséklet 24-29 fok között várható.

Vasárnap a többórás napsütés mellett délelőtt kevesebb, délután erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható. Szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar, nagyobb számban a délutáni, esti órákban. A légmozgás többfelé élénk, helyenként erős lesz, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 10-17, a legmagasabb hőmérséklet 24-30 fok között valószínű - írja az MTI.

Hétfőn napos idő várható, délután és este lehet helyenként zápor, zivatar. Többfelé élénk, helyenként erős, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A leghidegebb órákban 10-17 fok lehet. Napközben 25-30 fokig melegszik a levegő.

Kedden, május elsején is napos idő várható szórványosan - nagyobb eséllyel az ország középső és keleti területein - záporral, zivatarral. Emellett néhol megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik a szél is. A legalacsonyabb hőmérséklet 9-16, a legmagasabb hőmérséklet 23-28 fok között valószínű.

Hideg fronthatás várható, legáltalánosabb panaszként fejfájás és erősödő migrén jelentkezhet az arra érzékenyeknél egészen péntekig, utána a felmelegedéssel együtt ez is elmúlhat.

Az allergiásoknak rossz hír, hogy az elkövetkező napokban a platán, a kőris, valamint a tölgy pollenje sokfelé magas koncentrációban lehet jelen. A nyír virágpor mennyisége jellemzően közepes marad, bár helyenként - elsősorban az ország északi részén - esetenként még elérheti a magas szintet. Elkezdődött a pázsitfűfélék pollenszórása, koncentrációjuk várhatóan lassan emelkedik, helyenként - elsősorban az ország déli részén - már elérheti a tüneteket okozó szintet.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.