Csütörtök késő délutántól a Dunántúl nyugati felén labilizálódik a légkör és kisebb valószínűséggel már előfordulhatnak délnyugat felől érkező heves zivatarok. A valószínűbb forgatókönyv szerint azonban inkább csak péntekre virradó éjszaka, péntek hajnalban alakulnak ki az intenzív zivataros csapadékgócok, először az Alpokalján és az Észak-Dunántúlon, majd az Északi-középhegység nyugati felében. Éjszaka a zivatarokat 70 km/h-t meghaladó szél, 2-3 centimétert elérő jég és intenzív csapadék kísérheti.

Pénteken délelőtt és kora délután elsősorban a Dunántúl keleti felén és a középső országrészben alakulhatnak ki heves zivatarok, melyek akár rendszerbe is szerveződhetnek. A délután első felében már a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti felében is kipattanhatnak zivatarok. A heves zivatarokat 90 km/h fölötti széllökés, 2-3 (helyenként akár 4+) centimétert meghaladó jég és felhőszakadás kísérheti. A délután folyamán a zivatarok fokozatosan kelet felé helyeződnek át, estétől, éjszakától jellemzően a Dunától keletre fordulhatnak elő.

Péntekre visszaesik a hőmérséklet

Csütörtökön tovább erősödik a nappali felmelegedés, így a középhőmérséklet sokfelé meghaladja a 28, 29 fokot. Pénteken a nyugat felől érkező hidegfront és a csapadék hatására mérséklődik, a déli és keleti területekre szorul vissza a hőség.

Távolabbi kilátások

Az előttünk álló 6-8 nap során végre van esély nagyobb területen kiadós csapadékra. A jövő hét közepéig összességében akár nagyobb területen is hullhat területi átlagban 20-30 milliméter csapadék. A talaj nedvességtartalma így jó eséllyel nőhet a következő hét végére.

A legmelegebb órák hőmérséklete a mai tetőzés után mérséklődik, 30 fok körüli értékek lesznek a jellemzőek. A levegő páratartalma nőni fog, akár tartósabban is 80 százalék fölött lehet.

Az északnyugati szelet pénteken és szombaton főleg a Dunántúlon kísérik erős széllökések, de a zivatarok környezetében viharos, károkozó széllökések is előfordulhatnak - írják a meteorológusok.