Szombaton két nagy időjárási rendszer ütközőzónájában volt Magyarország. Északról egy arktikus hidegfront közelített, délre pedig egy sekély ciklon vonult. A kettő közt áramló levegő pedig egyre kisebb helyre "szorult be", és préselődött ki belőle a nedvesség. Tartós eső tehát csak egy szűkebb sávban volt tapasztalható - olvasható az OMSZ Facebook bejegyzésében.

Vasárnap viszont már más a helyzet. Ideért az említett hidegfront, és egy úgynevezett hullámvetéssel több irányból is emelni kezdte a nedves levegőt, - akár egy szivacsot nyomnánk össze markunkkal - ami egyet jelent az országos esőzéssel. A hideg levegő jelenleg körülbelül a Duna vonaláig jutott.

Vasárnap délután és este túlnyomóan borult idő várható. Országszerte ismétlődő esőre, záporra kell számítani, többfelé jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. A szél több helyen is megerősödik, a Dunántúlon sokfelé viharossá fokozódik, de egy-egy viharos széllökés a Zemplén térésgében is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 5 és 10, másutt 10 és 17 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb. Késő estére 4 és 11 fok közé hűl le a levegő.

Hétfőn szintén túlnyomóan borult idő várható, csak az esti óráktól kezd el nyugat felől szakadozni a felhőzet. Délelőtt még országszerte kell ismétlődő esőre, záporra számítani, majd délutántól fokozatosan szűnik a csapadék, az esti órákban már inkább csak a Duna-Tisza közötti sávban eshet.  A szelet sokfelé kísérik erős, a Dunántúl nyugati részén, illetve a Zemplén térségében viharos lökések, majd az esti órákra veszít erejéből a szél, de erős lökések még ekkor is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 12 fok között valószínű.

Kedden a Tiszántúlon is csökken a felhőzet, ezt követően felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Napközben már nem várható csapadék. A szél megélénkül, főként a Dunántúlon és északkeleten megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7 fok között alakul, de a szélvédett helyeken gyenge talajmenti fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul.

Szerdán a ködfoltok gyors feloszlását követően gomolyfelhős, napos idő várható, majd késő délután nyugat felől felhőzetnövekedés kezdődik. Napközben csapadék nem lesz, de estefelé a Nyugat-Dunántúlon már eleredhet az eső. A szél megélénkül, délután, estefelé a Kisalföld térségében megerősödik, egy-egy viharos széllökés is előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +6 fok között alakul, de helyenként gyengén fagyhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Csütörtökön többnyire borult lesz az ég, csak rövid időszakokra szakadozik fel a felhőzet. Több helyen várható eső, zápor. A szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 16 fok között alakul.

Pénteken és szombaton változóan felhős idő várható több órás napsütéssel. Elszórtan - nagyobb eséllyel keleten, északkeleten - zápor, esetleg zivatar előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között alakul.

QP | Quality Placement