Vasárnap délig nem valószínű csapadék, kora délután már egy-egy zápor, zivatar előfordulhat, majd estétől az ország északi felében elszórt jelleggel alakulhat ki zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél nagy területen megélénkül, amely vasárnap a Kisalföldön és az Alpokalján északnyugatira fordul. Zivatarban viharossá fokozódhat a légmozgás - adta hírül a Országos Meteorológiai Szolgálat.

A friss prognózis szerint a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 21 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap északnyugaton 26, 27, délkeleten 36, 37 fok körül valószínű.

Ez a helyzet Európában

Az 55. szélességi kör mentén két ciklon is örvénylik Európa térségében: egy a Brit-szigetek, egy pedig a Balti-államok felett. Hatásukra arrafelé felhős, csapadékos az idő, többfelé jelentős - 10-20 mm-t meghaladó - csapadékról érkezik jelentés.

A csúcshőmérséklet Észak-Európában jellemzően 20, 25 fok között változik.

Ezzel szemben Dél-Európa időjárását magasnyomás alakítja, területét többnyire forró levegő tölti ki. Ennek eredményeként az Ibériai- és a Balkán-félsziget déli felén a csúcsérték a 35 fokot is meghaladja, de 40 fok feletti értékek már nem fordulnak elő. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé átmenetileg meleg, száraz, majd estétől hűvös légtömeg áramlik - írta az  MTI.