Vasárnap este az ország északi megyéire - Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg elsőfokú viharjelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A várt legerősebb széllökések itt meghaladhatják a 70 km/h-t. Késő estétől egy hidegfront hatására egyre nagyobb térségben viharos (70-90 km/h) szélrohamok társulnak a nyugati, északnyugati szélhez. Néhol 95 km/h körüli széllökések is valószínűek, a magasabban fekvő helyeken ennél akár jóval erősebb szél is fújhat. A legkevésbé szeles területnek a délnyugati országrész ígérkezik. (Ám Erősebb záport akár délnyugaton is kísérhet viharos (> 70 km/h) szél.)

A legerősebb szél késő estétől hajnalig valószínű, ezt követően fokozatosan veszít erejéből a légmozgás. Hétfő hajnalra az ország középső felére már másodfokú jelzés van érvényben. Ezeken a területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

 

Hétfőn napközben inkább már csak néhol (főként Észak-Dunántúlon) lehet 60-65 km/h körüli széllökés. A front előtt vagy a fronton egy-egy zivatar is létrejöhet. Hétfőn délután az ország északnyugati felén a záporokhoz (jégdara záporokhoz) viharos (60-75 km/h) szél, néhol zivatar társulhat.