Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzést adott Heves és Nógrád megyékre, arra kell készülni, hogy rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső eshet, ezért azokra a területekre másodfokú riasztást adtak ki. Emellett az ország többi részére - öt nyugati megye: Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy kivételével - elsőfokú figyelmeztetést adtak ki felhőszakadás veszélye miatt.

Az Északi-középhegység térségében lévő intenzív zivatarok fokozatosan észak felé haladnak, az ismétlődő cellákból felhőszakadás kísérheti őket, és jégeső, viharos kifutószél (60-90 kilométer/órás) is előfordulhat. Nyugat felől kiterjedtebb csapadék halad kelet felé, a reggeli órákban beágyazott zivatarokkal, helyenként pedig intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak, amelyekhez felhőszakadás társulhat.

Villámárvizek is jöhetnek

„Mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, riasztásait. Ahol kiadták a felhőszakadás miatti riasztásokat, javasolt a pincéket áramtalanítani, továbbá minden olyan tárgyat, amelyekben a víz kárt tehet, felvinni onnan” – kérte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Felhívta a figyelmet a villámárvíz veszélyére is. Az utcán hömpölygő vizet ajánlott elkerülni. Néhány centiméteres víz is képes ledönteni az embert a lábáról, a térdig érő vízfolyás pedig autókat is elsodorhat. Gépkocsival azért sem tanácsos áthajtani a hömpölygő vízen, mert ha a légszűrőbe víz kerül, az autó leállhat.

Szombaton a keleti megyéket is megáztathatják a zivatarok

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint később zivatarveszély miatt is adhatnak ki másodfokú riasztásokat Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az ország többi területén is várható a zivatarok miatt riasztás, de vélhetően csak elsőfokú figyelmeztetést indokol majd az időjárás.

Napközben a front előterében több helyen kialakuló hevesebb zivatarok súlypontja várhatóan eleinte inkább a középső tájakra, a Duna-Tisza közére esik, majd késő délutánra, estére inkább az Alföld keleti felére és északkeletre helyeződik át. A zivatarokhoz 60-80, néhol 90 kilométer/órásnál is nagyobb viharos szélroham, felhőszakadás (helyenként rövid idő alatt 20-50 milliméternyi csapadék) és (néhol nagyobb jégdarabokkal) jégeső társulhat.

A keleti országrészben még 25-26 Celsius-fok feletti középhőmérséklet várható, de délután, este az intenzív csapadékgócoknak köszönhetően mérséklődik a meleg.

Az aszályos időszak miatt ugyan jót tesz az eső a földeknek, de jóval több csapadékra lehet szükség.

Vasárnap enyhébb esőbb jöhetnek

A hidegfronti felhő- és csapadékzóna hajnalra elhagyja az északkeleti megyéket is, de mögötte az ország északkeleti harmadában-felében ismét erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és ott többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar – írja előrejelzésében az OMSZ a Met.hu-n.

Másutt többórás napsütés lesz, de gomolyfelhők képződnek, amelyek az erőteljes magassági áramlásnak köszönhetően gyorsan vonulnak majd, és időszakosan össze is állhatnak. Sokfelé megerősödik, a középső országrészben és a Dunántúlon helyenként viharossá fokozódik az északnyugati szél. A csúcsérték többnyire 24 és 29 fok között alakul, de a tartósabban felhős, csapadékos északkeleti harmadban csupán 20 fok körül marad.