Anticiklon peremén egyre melegebb, továbbra is száraz levegő áramlik fölénk.

Ilyen helyzetekben a napközben képződő sötét alapú gomolyfelhők szétterülnek és egy részük réteges gomolyfelhőzetként éjjel is megmaradhat. Ezek a felhők laikus szemmel ijesztőnek is tűnhetnek, összetéveszthetők a kialakuló zivatarfelhőkkel, de többnyire csapadékot sem adnak, a magasabb szinteken lévő inverziós (záró) réteg alatt terülnek szét

- hívja fel a figyelmet az OMSZ.

Péntekre virradó éjszaka a gomolyfelhők egy része feloszlik, ugyanakkor maradhatnak erősebben felhős körzetek is. Csapadék nem lesz. A légmozgás gyenge marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 16 fok között alakul.

Pénteken a réteges gomolyfelhők mellett többórás napsütés várható általában csapadék nélkül, ugyanakkor a Dunántúlon egy-egy futó zápor nem kizárt. Mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között alakul.

Szombaton sok napsütés várható többnyire kevés gomoly-, illetve fátyolfelhővel. Elsősorban északkeleten, északon fordulhat elő helyenként záporeső. Néhol időnként megélénkül az északi, északnyugati szél. A minimum-hőmérséklet 7 és 17 fok között várható, a hidegre érzékeny helyeken mérhetik az alacsonyabb értékeket. A délutáni órákban 26, 30 fok valószínű.

Vasárnap napos időre lehet számítani kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Egy-egy zápor nem kizárt. Mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban 8, 18, a legmelegebb délutáni órákban 27, 31 fokot mérhetnek.

Hétfőn az ország keleti, délkeleti felén még több órára kisüthet a nap, de északnyugat felől növekszik, vastagszik a felhőzet. Reggelig még inkább csak a Kisalföldön lehet csapadék, estig főleg a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében már több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a délkeleti, majd a Dunántúlon az északnyugati szél. Zivatarok környezetében a szél viharossá is fokozódhat. A minimum-hőmérséklet 9 és 19, a maximum 22 és 34 fok között valószínű, északnyugaton mérhetik az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékeket.