Hétfő reggel, kora délelőtt a középső országrészben várható szórványosan eső, zápor, miközben délnyugaton, nyugaton már egyre nagyobb területen kiderül az ég. Kora délutánra már csak északkeleten eshet. Többfelé élénk, néhol erős lesz a szél. A leghidegebb órákban északkeleten általában 4-8, másutt 8-12 Celsius-fok lesz. Napközben többnyire 12-16, a Tiszántúl egy részén 17, 18 fokig melegszik a levegő.

Kedden északkeleten és a főváros térségében napközben helyenként tartósabban is megmaradhat a köd. A tartósan borult tájakon szitálás előfordulhat. Élénk, néhol erős lesz a szél. A minimumhőmérséklet 1-7, a maximumhőmérséklet 10-17 fok között valószínű.

Szerdán többfelé valószínű eső, záporeső, legkisebb eséllyel északkeleten. A szél élénk, néhol erős lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet 2-8, a legmagasabb hőmérséklet 10-17 fok között valószínű.

Csütörtökön is eleinte többfelé valószínű eső, záporeső, majd délnyugat felől felszakadozik a felhőzet. A leghidegebb órákban 4-10 fok lesz, napközben 10-15 fokig melegszik a levegő.

Pénteken is csak rövid napos időszakok lehetnek, néhol fordulhat elő eső, záporeső. A szél élénk, időnként erős lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet 3-8, a legmagasabb hőmérséklet 9-14 fok között valószínű.

Szombaton néhol, vasárnap a Dunántúlon lehet kisebb eső, zápor. A szél élénk, időnként erős lesz. A minimumhőmérséklet szombaton 1-6, vasárnap 0 és plusz 5 fok között valószínű. A nappali maximumok mindkét nap 8-13 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

Ez a helyzet Európában

Európa időjárási helyzete lényegesen továbbra sem változik: nyugati felén ciklonok örvénylenek, keleten anticiklon található.

A magasnyomás területén is sok a felhő, de csak kisebb körzetekben fordul elő csapadék, hó, illetve az alacsonyszintű rétegfelhőzetből és ködből szitálás, Nyugat- és Közép-Európa térségében pedig a ciklonok és frontjaik többfelé okoznak esőt, záport. A hőmérséklet csúcsértéke a kontinens középső és déli tájain általában 10 és 18 fok között alakul, de 20, 22 fok is előfordul.

Európában fagypont alatti maximumot nagyobb területen csak a Skandináv-félsziget egy részén mérnek. A Kárpát-medence fölé vasárnap száraz, éjszakától délnyugat felől átmenetileg nedves levegő áramlik, többfelé csapadék is várható, és hétfőre néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés - írta az OMSZ nyomán az MTI.

QP | Quality Placement