Hétfőn az ország északkeleti, keleti területein napos, gomolyfelhős idő várható, de a Dunántúlon is fokozatosan csökken a felhőzet. Az Alpokalján, délnyugaton maradhatnak tartósabban felhős tájak, és legtovább - késő délutánig - arrafelé fordulhat elő néhol gyenge eső.

Éjszaka szinte mindenhol derült időre készülhetünk, csak kisebb körzetekben - főleg délnyugaton - maradhat felhős az ég, a Nyugat-Dunántúlon pedig köd képződhet.

Kedden több órára kisüt a nap, de kora délutántól az északi megyékben megnövekszik a felhőzet, csapadék viszont sehol sem várható. Hétfőn az északkeleti szelet az Alföldön élénk, holnap a délire forduló szelet a Kisalföldön már erős lökések kísérhetik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +3 Celsius-fok között várható, északkeleten és a Duna-Tisza közén van a legnagyobb esély fagyra. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 11 és 16 fok között valószínű - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) nyomán az MTI.

Ez várható Európában

Markáns különbségek vannak északkelet és délnyugat közt. A kontinens előbbi szegletében igencsak őszi az idő, nagy területen fordul elő hajnalban fagy, ráadásul egy ciklon hatására Oroszország nyugati részein kiadós csapadék is hullik. Ezzel szemben a mediterrán térségben késő nyárias viszonyokkal találkozhatunk, sőt, Spanyolországban a legmelegebb órákban 33 fok is előfordul.

Egy gyors mozgású légörvény miatt viszont az Alpok és Észak-Olaszország térségében nyugodtnak nem nevezhető az idő, a ciklon csapadékrendszerének nyomában kifehéredtek a magasabb hegyek.

Európa többi részén az átlagoshoz közeli hőmérséklet a jellemző, a Brit-szigetek térségében egy ciklon miatt sok, Közép-Európában egy anticiklon miatt kevesebb felhővel. Hazánk időjárására előbb az anticiklon peremén érkező hideg, majd egyre inkább az említett brit ciklonnal érkező melegebb levegő lesz hatással.