Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lassan véget ér csillagászati értelemben is a nyár, szeptember 23-án lesz idén a nap-éj egyenlőség.
Ezzel együtt egyre inkább befelé tartunk a meteorológiai vagy naptári értelemben vett őszbe - írja a MetKép.

Északra, a sarkvidék felett elkezdett immár lehűlni az idő és halmozódik a fagyos levegő, a ciklonok pályája is egyre délebbre húzódik, ezért a frontok jóval közelebb kerülnek a kontinens belseje felé.

A következő időszakban is változékony, de még inkább a kora őszt vagy egyes napokon a késő nyarat idézi a légköri helyzet egészen jövő hét végéig.

Az előttünk álló hét elején Nyugat-Európát szubtrópusi eredetű levegő éri el dél felől ezért Franciaországba hétfőn már igazi kánikula várható, a déli részeken a 35 fokot is meghaladhatja majd a hőmérséklet, sőt az északabbi részeken is 30 fok közelébe vagy felé emelkedhet.

Ez az igen meleg levegő nyugat felől elér minket a hét közepén, de főleg csütörtökön éreztetheti majd igazán hatását, mikor idehaza is a déli országrészben újra 30 fok köré és felé emelkedhet kicsivel a hőmérő higanyszála, tehát újabb hőségnap lehet ezeken a tájakon

Aztán ez az igen meleg légtömeg kelet felé továbbáll és a Skandinávia felett megerősödő ciklontevékenység, továbbá a Brit-szigetek felett kiépülő anticiklon közös áramlási rendszerében észak, északnyugat felől viharos északi szél kíséretében valamikor vasárnap környékén megindul a hideg levegő dél felé.

A bizonytalanságot az adja, hogy a dél felé törő hideg levegő, a mediterrán térséget is elérve generál-e ciklont a Földközi-tenger felett, azaz a front hullámot vet-e mielőtt átvonulna rajtunk vagy sem.

Ez még ebből az időtávból nem jelezhető előre kellő bizonyossággal, de jelenleg dinamikus hidegadvekció látszik a valószínűbbnek.

A lehűlést hozó frontot várhatóan esők, záporok, néhol zivatarok kísérik vasárnap estétől.

A hőmérsékletek ekkorra a sokéves szeptemberi átlag alá esnek és a fagyzugokban az idő előrehaladtával már fagypont közeli minimumok is lehetnek, tehát könnyen lehet, hogy elkezdődik ekkortól a fűtésszezon.

Természetesen az indián nyár vagy ha úgy tetszik vénasszonyok nyara majd csak ezek után jön, szóval senki se essen kétségbe, bár az éjszakák ahogy haladunk az őszbe annál csípősebbnek ígérkeznek, ezért a szárazabb, napsütéses őszi napokon már elég nagy napi hőingások is előfordulhatnak majd a későbbiekben.