Hétfőn az esti órákig délen (fokozatosan egyre inkább a Dunától keletre) időszakos gyenge havazás (kis területen esetleg 2 centiméter felett) valószínű - írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kedden a hajnali óráktól nyugat felől kialakulhatnak csapadékzónák, ezek intenzitása a reggeli órákban növekedhet és a délelőtti órákban délnyugaton, majd délen időszakosan ónos esőre lehet számítani. A hőmérséklet emelkedésével a lefagyó csapadék intenzitása növekedhet. Kisebb valószínűséggel akár a Dunántúl északkeleti részén is van esély ónos eső előfordulására a déli órákban a felszíni hőmérsékletek emelkedésének függvényében.

Az első fokú figyelmeztetést a síkos, fagyott és csúszós útviszonyok miatt Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Heves, Nógrád, Somogy, Tolna, valamint Zala megyékre adták ki.

Kedden elszórva folytatódhat a havazás: az előrejelzés szerint a legtovább ez az ország északkeleti harmadában tarthat, ahol akár 5 centiméteres lepel alakulhat ki. Ennek kiterjedése is csökken, mert dél, délnyugat felől a nap második felében és estétől, késő estétől havaseső, eső hullhat. Este eközben az Északi-középhegység térségében nyugat felől ismételten kialakulhat ónos eső. Összességében legtovább havazás északkeleten várható, Borsod és Szabolcs megye térségében 3-5 centiméter hó hullhat, az északkeleti határ közelében 5 cm feletti hóra is van esély.

A címlapkép forrása: StockSnap.io.