Rekkenő hőséggel indul a július, a tűző napsütésben hétfőn ugyanis 33-38 fokig melegszik a levegő, amit inkább csak az élénk délnyugati szél enyhíthet kissé. Nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért lehetőleg délelőtt 10 és délután 16 óra között kerüljük a közvetlen napfényt - figyelmeztetnek az Időkép meteorológusai.

A forróságot azonban csak keddig kell kibírni, ekkor érkezik ugyanis északnyugat felől egy hidegfront.

Délkeleten még marad a napos idő, máshol egyre több lesz a gomolyfelhő, és szórványosan - főként nyugaton, délnyugaton és északkeleten - számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására.

Azonban az Időkép szakértői szerint szupercellák is kialalulhatnak, melyekhez akár 80-100 km/órát elérő széllökések, felhőszakadás, akár nagyobb méretű jég társulhatnak. Zivataroktól függetlenül is nagy területen megélénkül, megerősödik az északira-északnyugatira forduló szél. Az ország nagy részén 27-33 fok lesz jellemző napközben, délkeleten lehet még ennél egy-két fokkal melegebb.

A front mögött a hét közepén napos-gomolyfelhős idő várható, kisebb záporok csak helyenként lehetnek. A hőmérséklet is a mindenki számára elviselhető tartományban, többnyire 25 és 30 fok között alakul a délutáni órákban, a hajnalok pedig ismét frissebbek lesznek.