A Telex szerint a Digitális Szabadság Bizottság 2020 márciusa óta 215 cikket jelentetett meg az oldalán, amelyeket a magyar és nemzetközi sajtóból szedtek össze. A többségük olyan témákról szólt, hogy például a Facebook és a Twitter korlátozza a felhasználók szólásszabadságát (például törölték Donald Trump fiókját), és az EU vagy más, nemzeti hatóságok hogyan lépnek fel a techóriások ellen.

A legtöbb hír MTI-s volt (31 darab), a HVG-től 25, a Politicótól 18, az Indextől 16, a Mandinertől 10, a 24.hu-tól és az Euractivtól 8-8,  a Magyar Nemzettől 6 és a Telextől 2 cikket tettek ki a bizottság oldalára.

A szerzői jogi törvény (és az ahhoz tartozó kommentár) szerint az átvételi jog az írott vagy elektronikus sajtót illeti meg. Ezért a Telex kikérte a cikkek ilyen átvételével kapcsolatban egy szakértő, Ducsay Zsuzsanna ügyvéd véleményét is.

"Semmi nem utal arra, hogy a Bizottság egy sajtótermék lenne. Ahogy az alakuló ülés jegyzőkönyvében is olvasható, ez egy minisztériumi munkacsoport. ... Fenntartom, hogy a fentiekre tekintettel nem lehet szabad ez a típusú felhasználás, azaz jogszerűtlen, mivel ez nem egy informatív tájékoztató bizottság. De ha az lenne, teljes cikkek átvétele akkor is túlmutatna a cél által indokolt terjedelmű felhasználásnál” -  írta Ducsay.

A Telex cikkének megjelenése után nem sokkal már nem volt elérhető a bizottság oldalán a hírek menüpont, ahova a cikkeket gyűjtötték.

Reagált az IM

„A feltüntetett írások minden esetben az eredeti forrás (link) megjelölésével kerültek ki a honlapra, és semmilyen körülmények között nem keltették azt a látszatot, hogy azok nem az eredeti cikk írójától származnának. Mindemellett haladéktalanul megvizsgáljuk, hogy a feltöltési gyakorlat megfelel-e az Ön által leírtaknak és szükség esetén módosítjuk azt. Ennek részeként időlegesen felfüggesztettük az aloldal működését. A feltöltési gyakorlat felülvizsgálata mellett az Igazságügyi Minisztérium továbbra is elkötelezett abban, hogy a digitális világ anomáliáihoz kapcsolódó és esetlegesen közérdeklődésre számot tartó írásoknak, véleményeknek publicitást adjunk” - írta az Igazságügyi Minisztérium sajtóosztálya a Telex megkeresésére.

Bár a Bizottság célja az, hogy védjék az állampolgárok online érdekeit, adatait és személyes, alkotmányos szabadságjogait, egy témát valahogy egyetlen cikkben sem dolgoznak fel: a Peagsus izraeli kémszoftver ügyét - jegyezte meg a Telex cikkírója.