Az idén március végén a Bamosz tagok 6200 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - ismertetik a közleményben.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője gyakorlatilag nulla volt. A pénzpiaci alapokból áramlik ki a tőke, csakúgy, mint a kötvényalapokból. Az abszolút hozamú alapoknál is jelentős a visszaváltások túlsúlya. Ezzel szemben a részvény és a vegyes alapoknál tőkebeáramlást tapasztalható. Az ingatlanalapok viszont rendkívüli mértékben vonzóak a befektetők számára - emelték ki.

A tájékoztatás szerint a pénzpiaci alapok vagyona 3,1 százalékkal csökkent márciusban. A visszaváltások domináltak, a pénzpiaci alapokból 19,3 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők.

A kötvényalapokból 17,6 milliárdnyi tőkét meghaladó összeget vontak ki a befektetők. A kötvényalapok vagyona összességében 1,5 százalékkal csökkent márciusban.

A vegyes alapokba közel 11 milliárd forint tőke érkezett az elmúlt hónapban. A kötvénytúlsúlyos alapok esetében a visszaváltások domináltak, de a nettó visszaváltás csak 0,9 milliárd forintot ért el. A hozamok ezúttal nem tudtak hozzájárulni a növekedéshez, így a vegyes alapok vagyona mindössze 0,2 százalékkal nőtt.

A részvényalapokba közel 6,3 milliárd forint tőke érkezett, azonban a hozamok kedvezőtlenül alakultak, így a részvényalapok vagyona 1,3 százalékkal csökkent a hónapban.

Bár a tőkevédett alapokból mindössze 1 milliárd forint tőke távozott, a vagyonvesztés a hónap során elérte a 6,4 százalékot.

Az abszolút hozamú alapokból ebben a hónapban közel 12 milliárd forint tőke távozott. A hozamok nem alakultak kedvezően, így a vagyon 1,7 százalékkal csökkent.

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban az értékesítések 1,5 milliárd forinttal haladták meg visszaváltásokat. A hozamok ezúttal elmaradtak, így a vagyon márciusban csak 0,6 százalékkal nőtt.

Az ingatlanalapokba márciusban 27,9 milliárd forint friss tőke érkezett, amely továbbra is kimagasló összeg. A hozamok is pozitívak voltak, így 2,7 százalékkal nőtt ennek az alapkategóriának a vagyona a hónapban. A trend és a dinamizmus alapján március végétől az ingatlanalapok a legnagyobb alapkategória a nettó eszközértéket figyelembe véve.

Az árupiaci alapoknál tőkemozgás nem volt, viszont a hozamok kedvezőtlenül alakultak, így ezeknek az alapoknak a vagyona 2,7 százalékkal csökkent.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban kisebb tőkebeáramlás volt tapasztalható, továbbá a hozamok is pozitív trendet mutattak, aminek köszönhetően a vagyon 2,9 százalékkal emelkedett.

A Bamosz az alap- és vagyonkezelő szakmát képviselő szövetség, 25 tagja összesen több mint 9400 milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 6200 milliárd forintot befektetési alapokban.

A fotó forrása: Pixabay.