Táppénzcsaló az, aki egészségesen kiíratja magát az orvossal. Ezt leggyakrabban mezőgazdasági idénymunkák, építkezés idején, munkahelyi problémák, vagy váltás okán, esetleg nyaralás miatt kérik orvosuktól a páciensek. A számokat Nogel Mónika ügyvéd, a Szegedi Tudományegyetem tudományos segédmunkatársa idézte a lapnak, eszerint a társadalombiztosítási ellátásokkal való visszaélések száma - ezek közé sorolják a jogosulatlan táppénzigénybevételt is - 2013 és 2017 között alatt csaknem megháromszorozódott, utolsó évben már 143 volt, öt év alatt pedig csaknem félezer eset történt.

A legtöbb szakrendelésnek nincs táppénzbevételi joga, ezért leginkább a háziorvosra hárul ez a feladat. Neki látható tünet nélkül is el hitelt kell adni a beteg panaszainak, ugyanakkor ha valaki "betegsége" alatt olyan képeket posztol a Facebookon, amiről kiderül, hogy semmi baja, kirúgásra számíthat. Veszélyes, ha betegállományban építkezik valaki, egy rosszindulatú szomszéd ugyanis jelentheti az esetet, de akár a táppénzes felülvizsgáló orvosnő is csapdába csalhatja a táppénzest egy leejtett tollal, amelyért a lumbágós ösztönösen lehajol.

Az elmúlt évben a több 66 ezer praxisellenőrzés során 767407 felülvizsgálatot végeztek, 164 440 beteget meg is vizsgáltak, s 233 esetben javasolták a táppénz folyósításának megszüntetését.

(Olvasta már? Nagy a baj a gyerekek szájában)