A Heves Megyei Főügyészség még 2015 októberében emelt vádat 132 olyan, az államnak összességében több mint 5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó személlyel szemben, akik részben egy országosan működtetett, fiktív munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó bűnszervezet tagjai, részben a bűnszervezet adó- és járulék elkerülésre irányuló szolgáltatásait igénybe vevő vállalkozások képviselői voltak.

Ezzel párhuzamosan tovább folytatódott a kiterjedt bűnözői hálózat felgöngyölítése, melynek eredményeként újabb vállalkozókkal szemben került sor vádemelésre. A most megvádolt két személy 2014 előtt éveken át folyamatosan, összességében jelentős, több tízmillió forint összegű vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek az által, hogy nem fizették meg az általuk vezetett vállalkozásoknál alkalmazott munkavállalók foglalkoztatása után az őket terhelő szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást, valamint a nyugdíj- és egyéb járulékokat.

Emellett valótlan tartalmú számlák felhasználásával jogosulatlanul csökkentették az általános forgalmi adó fizetési kötelezettségüket is. Mindennek érdekében a vádlottak színlelt munkaerő-kölcsönzési megállapodásokat írtak alá az erre szakosodott bűnszervezet képviselőjével, aki olyan cég nevében járt el, mely csupán papíron foglalkoztatta és kölcsönözte ki azokat a dolgozókat, akik valójában mindvégig a hozzájuk forduló vállalkozások alkalmazásában álltak. A munkavállalóknak minderről nem volt tudomása.

A fiktív munkaerő kölcsönzéssel üzletszerűen foglalkozó - később csődbe vitt - vállalkozások az illegális tevékenységükért munkaerő-kölcsönzési díj címén jelentős összegeket számláztak az egyes cégek felé, majd az átutalt összeg egy részét "zsebbe" visszaadták a cégvezetőknek.

A Heves Megyei Főügyészség a fentieken túl nemrégiben még további nyolc személyt vádolt meg hasonló bűncselekmények, így több rendbeli jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettének, valamint hamis magánokirat felhasználása vétségének elkövetésével.

Az ezekben az ügyekben érintett, a bűnösségüket beismerő és az általuk okozott vagyoni hátrány egy részét különböző mértékben megtérítő vádlottak valamennyien éltek azzal a büntetőeljárási törvényben biztosított lehetőséggel, hogy lemondtak a tárgyalásról. A Heves Megyei Főügyészség mindezekre figyelemmel - részleges vagyonelkobzás mellett - próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés, továbbá pénzbüntetés kiszabására tett indítványt az esetükben.