Az uniós finanszírozás felfüggesztése hangsúlyozottan átmeneti jellegű, folyamatosak az egyeztetések az Európai Bizottság és a magyar kormány között a probléma rendezése tekintetében - fejtette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartási adatokkal kapcsolatban tartott csütörtöki online sajtótájékoztatóján Banai Péter Benő. Az NGM helyettes államtitkára bízik abban, hogy az egyeztetések lezárultával még idén teljesíti az Európai Bizottság a felfüggesztett átutalásokat. Ebben az esetben a felfüggesztés csak éven belüli likviditási feladatot jelent a kormány számára - fűzte hozzá.

Banai Péter Benő arra a kérdésre, hogy megugrottak-e a kiadások a kifizetések uniós felfüggesztése és az emiatti költségvetési kifizetések miatt, kifejtette: elsősorban finanszírozási kérdésről van szó; egyes operatív programoknál azonban júliusban kevesebb költségvetési bevételt lehetett elszámolni. A kiadások emiatt nem nőttek, hiszen a kedvezményezettek részére a kifizetett összeg nem változott, csak a finanszírozás szerkezete módosult. Az Európai Bizottsággal való egyeztetések lezárása után helyreállhatnak az eredeti finanszírozási arányok - hangsúlyozta Banai Péter Benő.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár - aki augusztus 1-je óta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetését is ellátja kormánybiztosként - augusztus 12-én jelentette be, hogy a kormány sürgős akciótervet dolgoz ki a 2007-2013-as uniós időszak forrásvesztésének megelőzésére, miután az EU az időszak 15 magyar operatív programjából 13-at egyelőre nem finanszíroz.

A devizahiteles mentőcsomagról és a Dunaferről

A kormány még egyeztet a Magyar Bankszövetséggel az új devizahiteles mentőcsomagról, a tárgyalások lezárásáig nem közölnek információt a részletekről, így arról sem, mekkora lehet a csomag költségvetési hatása - válaszolta Banai Péter Benő, a költségvetésért felelős helyettes államtitkár újságírói kérdésre a Nemzetgazdasági Minisztérium online sajtótájékoztatóján.

A Dunaferr állami megvásárlása kapcsán kifejtette: a Dunaferr mind tevékenysége, mind a foglalkoztatottjainak száma szempontjából meghatározó vállalat, ezért döntött úgy a kormány - a kialakult helyzetre is tekintettel -, hogy felhatalmazza a nemzetgazdasági minisztert, kezdeményezzen tárgyalásokat a társaság megvásárlása érdekében. Az esetleges vételár a vevő és az eladó megegyezésén múlik, így erről jelenleg nem tud információval szolgálni - fűzte hozzá a helyettes államtitkár. Banai Péter Benő annak kapcsán, hogy milyen forrásból vásárolja vissza az állam a Dunaferrt, kiemelte: a magyar költségvetésben - néhány kivételtől eltekintve - a globális fedezet elve érvényesül, vagyis az egyes konkrét kiadásokat a bevételek összességében, és nem "megpántlikázva" fedezik. Megjegyezte: az európai uniós módszertan szerint egy vállalat piaci értéken történő megvásárlása nem hiánynövelő tényező.

Banai Péter Benő kérdésre közölte: júliusban pénzügyi tranzakciós adóként a piaci szereplők 9,8 milliárd forintot fizettek be a központi költségvetésbe.