Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Februártól ismét változik a hallgatói normatíva, éves összege 2020-tól 166 600 forintra nő hallgatónként - írja a Világgazdaság. Tavaly ugyanez 128 520 forint volt, 2007 és 2018 között pedig 119 ezer forint, vagyis tizenegy évig nem változott az összeg.

A felsőoktatási ösztöndíjakra a központi költségvetésben 2020-ban 3,5 milliárd forint többletforrás jut - válaszolta a lapnak az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Hozzátették: a kormány két lépcsőben emelte a hallgatói juttatások összegét, tavaly 8 százalékkal, idén pedig újabb 30 százalékkal nőtt a diákonként megpályázható összeg.

Még 2018 végén fogadta el az Országgyűlés a nemzeti felsőoktatási törvény módosítását, amelynek értelmében 2020-tól a hallgatói normatíva 40 százalékkal növekszik - mondta Murai László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke. A döntés értelmében februárban folyósítják az első emelt összeget a hallgatóknak, mind a tanulmányi, mind a szociális ösztöndíjasoknak. Az állami ösztöndíjas hallgatók tanulmányi ösztöndíját öt hónapra határozzák meg úgy, hogy nem lehet alacsonyabb a hallgatói normatíva 5 százalékánál. Ez az összeg idén 8300 forint, tavaly pedig 6500 forint volt. Az ösztöndíjakra egyébként minden tanulmányi félévben újra kell pályázniuk a hallgatóknak.

A szabályozás azt írja elő, hogy a hallgatói normatíva legalább 20 százalékát a szociális ösztöndíjakra kell fordítaniuk a felsőoktatási intézményeknek. A HÖOK adatai szerint ezeknek az ösztöndíjaknak az átlagos összege havonta 15-25 ezer forint között mozog, és a hallgatók 10 százaléka jogosult.