Az új államfő, Novák Katalin hivatalba lépésére, keddre már URL-címet cserélt és Köztársasági Elnöki Hivatalról Sándor-palotára átbrandelt hivatalos államfői honlapon közzétett nyilvános lista szerint Áder idén a leköszönéséig 24,3 milliót jótékonykodhatott volna el, ebből 13,05 millió forint szétosztásáról hoztak nyilvánosságra adatokat - írta a Hvg.hu.

A mindenkori államfő évek óta fix összegű jótékonykodási kerettel gazdálkodhat. A “közcélú felajánlás, adomány” rendeltetésű keret minden évben szerepel a költségvetési törvényben, a Köztársasági Elnökség, illetve az Országgyűlés kiadásainál. A hivatalban lévő államfő 73 milliós éves keretével megegyező összeget kapnak ugyanis a volt köztársasági elnökök, sőt a házelnök is közpénzből, ám utóbbiakét az Országgyűlésnél számolják el.

A pénzt pályáztatási kötelezettség vagy kiválasztási előírás, írásos szerződés nélkül, szabadon költhetik el, akár egyetlen szervezet vagy magánszemélyt is támogathatnak a teljes éves keretből.

Az egyetlen kikötés, hogy párt, vagy azt támogató, illetve politikai tevékenységet folytató szervezet nem támogatható.

Mire költött Áder?

2022-ben a listán szereplő 12 kedvezményezett közül öten kaptak egymillió forintot vagy annál többet, a többség pedig félmilliót vagy kevesebbet. A legtöbbet, 3,1 milliót a Hópihe Alapítvány kapta, a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája Baross utcai részlegének cserére szoruló eszközeinek beszerzésére.

A Misszió Média Lap- és Könyvkiadó Kft. kapta a legkisebb összeget, 400 ezer forintot ajándékcsomagok részeként 102 db, "Jézussal a szeretet útján" katolikus családi társasjáték költségeinek támogatására.

Áder többi 10 idei kedvezményezettje között pedig találunk egy másik gyerekklinikát, kulturális rendezvényt, roma hagyományőrző klubfoglalkozást, mozgássérülteket segítő egyesületet, gyerekek fejlesztőprogramját Kadarkúton, de támogatott digitálistábla-beszerzést egy iskolában Kisorosziban, és a komolyzenét játszó ifjú muzsikusok alkotta Altalena Együttesnek is jutott pénz stúdióeszközökre.

Áder tavalyi, 84 tételt tartalmazó adománylistáján is megtaláljuk az idei szereplők közül a Hópihe Alapítványt és a Bókay Gyermekklinikáért Alapítványt is (3, illetve 8 milliós összeggel), de 2021-ben a legnagyobb összeget, 12,113 millió forintot egy magánszemély kapta “koronavírus haláleset miatt szociálisan rászoruló nagycsalád támogatása” címén, míg a szintén a Covid-járványban árván maradt 55 gyerek családjának támogatására 15,3 milliót adott az államfő.

Hagyományőrzők és bélyeggyűjtők barátja Kövér László

Kövér László házelnök az Országgyűlés honlapjára feltöltött aktuális lista szerint idén eddig 22,7 millió forintot osztott szét a 73 milliós keretből, és a nagy többség, 23-ból 19 kedvezményezett kereken egymilliót kapott.

Ennél kevesebbet csak hárman (400, 500 és 800 ezret) kaptak, míg Kövér az eddigi egyetlen nagy összegű, 2 milliós adományra a SPES Hátrányos Helyzetűeket Segítő Alapítványt érdemesítette.

Egymilliós tételekből idén jutott például debreceni nagycsaládosoknak, vajdasági magyar pedagógusoknak, Pápa város vegyeskarának, Zircen a katolikus plébániának és az önkéntes tűzoltóknak, egy polgári körnek, egy karate-sportegyesületnek, sőt Kövér egykori alma matere, a Bibó Szakkollégium alapítványának is.