Közleményt adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), amelyben a társadalombiztosítási azonosító jel (taj) szám nélküliek ellátásáról tájékoztatnak - vette észre a Blikk.

Azok a magyar állampolgárok, akik külföldről érkeznek haza, a jelenleg hatályos szabályok szerint léphetnek be a magyar egészségbiztosítás rendszerébe. Ez azt jelenti, hogy biztosítási jogviszonyt kell létesíteniük, vagy az egészségügyi szolgáltatásra jogosultsági feltételnek kell fennállnia, és a szünetelő taj-ukat újra kell érvényesíteniük.

A külföldön dolgozó magyar állampolgárok a külföldi biztosítójuk által kiállított EU-kártyával vehetnek igénybe egészségügyi szolgáltatást Magyarországon. Továbbá azok, akik nem rendelkeznek taj-kártyával, megállapodás keretében 24 + 1 havi járulék megfizetésével is rendezhetik az egészségbiztosítási jogviszonyt.

Járványügyi helyzetben azonban másképp alakulnak az egészségügyi ellátások és azok finanszírozása:

Jogviszony előzetes igazolása nélkül, az alapcsomag részeként kell biztosítani a Magyarország területén tartózkodó személy részére a járványügyi ellátások közül többek között a járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálatot, az elkülönítést, a fertőző betegek szállítását, a kötelező orvosi vizsgálatot, továbbá, amennyiben az adott személy azonnali ellátásra szorul, a mentést is.

A jelenlegi koronavírussal összefüggő járványügyi helyzetben alkalmazandó járványügyi intézkedések kötelező érvényűek minden az országban tartózkodó személyre. A járványügyi ellátások igénybevétele kötelező, a járványügyi intézkedéseket tűrni kötelesek.