Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Távol-Kelettől a mediterrán térségen át az Egyesült Államokig számos város fedezi fel magának azt növekedési, gazdasági lehetőséget, amely az innovatív cégek nyújtanak. A verseny nagy és kérdés már csak azért is időszerű, mert a magyar kormány részéről is egyre gyakrabban hangoztatott cél Budapest innovációs központtá tétele. Nemrég a kockázati tőkések, az üzleti angyalok, a startup szakemberek és az NGM támogatásával létrejött a BudapestHUB munkacsoport. A szervezet deklarált célja, hogy az évtized végére a világ 20 legnagyobb startup központja közé tartozzon a magyar főváros. A cél tehát meglehetősen ambiciózus, aminek eléréséhez számos teendő áll még a kormányzat előtt.

Európában jelenleg London, Párizs és Moszkva a fő innovációs központ, a következő helyért óriási verseny van Prága, Bécs, Varsó és Budapest között - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára a Napi.hu A start-upoké a jövő? - Innováció, mint kitörési pont elnevezésű decemberi konferenciáján. Ugyanakkor az államtitkár szerint jó pozícióban vagyunk, hiszen számos adottságunk megvan ennek eléréséhez, ilyen például a mérnöki tudás, de azt is hozzátette, hogy vannak hiányosságok is, mint például az állandó hiány a számítástechnikusoknál.

Hasonlóan fogalmaz a január elején megjelent Nemzeti Fejlesztés 2030 - Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció (OFTK) is, mely szerint Magyarország "Európa számos országához képest versenyelőnnyel rendelkezik", amelynek "az alapját tudományos és szellemi kapacitásunk, kreativitásunk, valamint európai viszonylatban is jó oktatásunk, felsőoktatásunk képezi". Ennek következtében az ország meg tudja tartani tehetségeit, az "agyelszívás" megáll, külföldi tapasztalatszerzéssé, a globális tudástérben való részvétellé alakul, és a magyar emberek tehetségüket saját hazájuk javára kamatoztatják. (Az igen ambiciózus tervekről ide kattintva olvashat bővebben.)

A fő cél Cséfalvay szerint, hogy fenntartható ökoszisztémát hozhassunk létre, de jó hír a szektor számára, hogy adózási területen is könnyítésre van kilátás - igaz erre még várni kell, hiszen a kormányzat jelenleg még csak vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a 2015-ös költségvetésben miként lehetne ezt a kérdést szabályozni. A részleteket - a tervek szerint - az NGM a 2015-ös adócsomag idén őszi benyújtásáig dolgozza ki.

Hiányoznak a versenyképes tudásközpontok, de gondot okoz az is, hogy nem túl erős a tudástranszfer áramlása, a felhalmozott innovációknak el kell jutnia a vállalkozásokhoz - árnyalta a képet Deák Csaba, a Nemzeti Innovációs Hivatal stratégiai elnökhelyettese. A szakember szerint a nagyvállalatok, amelyek aktívak a kutatás-fejlesztésben (k+f), illetve a startupok, akik alapvetően egy jó ötletre építve indítják el vállalkozásukat. között van egy vállalkozói réteg, akinek az innovációs teljesítményét mindenképpen javítani kell. Ehhez kell egyfajta kritikus tömeg, amely ösztönzi a vállalkozások indulását, de szükség van az állami szereplőkre is, hogy például az inkubátoroknál segítse a gyorsítást. Nem lehet kihagyni a felsőoktatást sem Deák szerint, hiszen az igény sokakban megvan az egyetemen, hogy vállalkozást indítsanak, de az ehhez szükséges kezdő lépést csak kevesen merik meglépni. A szakember kiemelte az adózási kérdéseket, ugyanis szükség van ennek könnyítésére, ahogy az adminisztratív terhek egyszerűsítésére is.

Akiknek már sikerült

Számos olyan apróság van, melynek segítségével egy város innovatív központtá válhat - írta Lisa Roolant, a TransferWise publicistája, aki 8 olyan várost emelt ki, amelyeknek már sikerült magukhoz csábítaniuk az ötletgazdag vállalkozásokat. Az alábbiakban ezekből szemezgetünk. (A találatért köszönet a Pénzügyi Szemle Online blognak.)

Eindhoven, Hollandia

A Forbes magazin a világ legötletgazdagabb városának tartja annak alapján, milyen sok szabadalmat jegyeztek be az ottani cégek. Eindhoven a hardvertervezés és a high-tech innováció "melegágya". Az egyik legjelentősebb találmány, amely ott született a biotű, egy olyan biológiai úton lebomló implantátum, amely helyettesítheti az orvosi fecskendőt és az oltásokat. Az olcsó újdonság segítségével csökkenthető a HIV- vagy a hepatitisfertőzés kockázata. Eindhoven emellett 3d-s nyomtatás piactere, a Shapeways, az interaktív oktatási szolgáltatás, a Gynzy és a valós idejű hirdetési platform, a Floxne otthona.

Pune, India

Bangalore mellett, amelyet India technológiai fővárosának tartanak, új innovációs metropoliszként fejlődik Pune. A fiatal tehetségek utánpótlásáról a jó hírű helyi egyetem gondoskodik. A virágzó éjszakai élet, a mumbai pénzügyi központ közelsége vonzza a kezdő vállalkozásokat. A cégeknél az informatika és a mobiltávközlés legforróbb ágazatai, a felhő számítástechnika és a digitális technológiák tehetséges ifjú fejlesztői dolgoznak. Pune India wifivárosaként is ismert, miután a 2006-ban útjára indított Unwiring Pune projektnek köszönhetően wifikávéházak hálózata alakult ki. A sikerhez hozzájárulnak az alacsony megélhetési költségek is.

Nicosia, Ciprus

Az egy évvel ezelőtt kirobbant pénzügyi válság ellenére nagy lehetőséget lát a szigetországban a szerzői jogok védelmével foglalkozó WIPO. Az elektronikus pénzügyi tranzakciók kezelésének egyik legismertebb cége, az NCR és a bank- és hitelkártyák specialistája, a TSYS is Nicosiában akarja felállítani régiós központját. Ciprus magas egy főre eső jövedelmével, kedvező adórendszerével, kiváló infrastruktúrájával és az olcsó vállalatalapítást lehetővé szabályaival is vonzza a cégeket. A Bitcoint futtató Neo & Bee Nicosiában alakítja ki a virtuális pénz első valós forgalmazóhelyét.

Dublin, Írország

A Google, a Facebook, az Amazon és a Linkedin is az ír fővárosban alakította ki európai központját. Kezdetben az szomszédos Nagy-Britanniával összevetve alacsony adók és megélhetési költségek vonzották a vállalatokat a zöld szigetre, ám mostanában már többről van szó. A cégek a rengeteg tehetséges embert és az ír tőketársaságok szövetségének kedvező befektetési politikáját is felsorolják Dublin vonzerői között. Emellett a város számos olyan konferenciának ad otthont, amelyet nem szabad kihagyni.

Raleigh, Észak-Karolina

Az elfogadható lakhatási költségek, a rövid közlekedési utak és a nagyon sok fiatal család mágnesként vonzza Raleigh-be a technológiai vállalatok és a végzős egyetemisták tömegeit. Az elmúlt két évtizedben az USA-ban itt nőtt a harmadik leggyorsabb tempóban a munkahelyek száma és itt gyarapodott a lakosság a második leggyorsabb ütemben. Raleigh része az úgynevezett észak-karolinai kutatási háromszögnek. Ez az régió az informatika és a biotechnológia úttörő vállalkozásainak egyik otthona. A kezdő vállalkozások mellett a Fortune Top 100 vállalati listájának számos cége van jelen a térségben.

Hongkong már Pekinget is lenyomná

Hongkong

Lehet, hogy Peking a Távol-Kelet hagyományos innovációs központja, ám ezt a szerepet az utóbbi időben kezdi átvenni Hongkong. A város élénk üzleti környezete rendkívül gyors internethálózattal és a cenzúra teljes hiányával párosul. A vállalkozási hátteret számos dúsgazdag kereskedő és a város világszintű tőkeprogramjai erősítik. Nem csoda, hogy a kezdő cégek igencsak kedvelik Hongkongot.

Malmö, Svédország

Malmö valaha klasszikus ipari központ volt, ám mára a fiatal újítók egyik világvárosa lett. A tízezer lakosra jutó szabadalmak tekintetében - Eindhoven, San Francisco és San Diego után - a negyedik helyen áll a világon. A város lakóinak átlagéletkora 35 év alatt van és Svédországban itt él a legtöbb külföldi. Ennek eredményeként fiatal és változatos környezetet kínál az embereknek. Félúton van Európa egyik legfontosabb fővárosa, Koppenhága és a svéd egyetemi város, Lund között. Főként informatikával, mobiltechnológiákkal és élettudományokkal foglalkozó cégek, tehetségek otthona.

Tel Aviv, Izrael

Talán már senkit sem lep meg, hogy a mediterrán térség Szilícium-völgye 5000 kezdő vállalkozás központja. Itt sűrűsödik össze egy helyre a világon a legtöbb start up cég. Közülük 61 részvényeit jegyzik az amerikai Nasdaq technológiai tőzsdén. A pénzügyi biztonsági megoldásokkal foglalkozó vállalkozásoktól az internetes publikálást segítő cégeken olyan különlegességekig, mint a biológiailag lebomló kerékpárokat kínáló Carboard Technologies, sok minden megtalálható itt. Nem véletlen, hogy ezt a területet tartják a világ leginnovatívabb térségének. A Google nyolcezer négyzetméteres, bőkezűen felszerelt központot hozott létre Tel Avivban.