Pénzügyi szakemberek szerint az önkormányzati finanszírozás számos problémája tört rendkívül gyorsan elő Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester Erste Banknak adott ultimátumával. Szakértők szerint alaphelyzetben a polgármester csak magának tehetne szemrehányást, illetve a saját döntésével kellene elszámolnia az önkormányzati testület felé, tekintve, hogy a város kötvényt bocsátott ki, márpedig ennek "sajátja", hogy valamennyi paramétert − devizanem, kamat, törlesztés ütemezése − a kibocsátó szabja meg. (Ennek fényében meglehetősen furcsa a Lázár-levél azon pontja, amely szerint az önkormányzatnak csak arra van joga, hogy eldöntse, melyik pénzpiaci szereplővel szerződik, a létrejövő jogviszony tartalmába már semmiféle beleszólása nincs.)

Az is tudható, hogy a kötvényfinanszírozást az önkormányzatok és a bankok azért "találták" ki, hogy évek során gyümölcsöző kapcsolatukat fenntartsák. Az önkormányzati törvény értelmében ugyanis a korábbi években még az a képtelenség is lehetséges volt, hogy a folyószámlahitel nyújtására is közbeszerzési pályázatot kellett kiírni, amelyen a folyószámla-vezetésre pályázatot elnyerő pénzintézettől eltérő bank is győzhetett.

Ugyanakkor szakértők szerint a helyhatóságok hamar ráéreztek a lehetőségre, és folyamatosan nyomás alatt tartották a bankokat. Ennek volt köszönhető, hogy szinte minden hitelfelvétel vagy éppen kötvénykibocsátás előtt komoly verseny volt, de ugyancsak ebből adódott, hogy az önkormányzatok − sok esetben például kötvénykibocsátásból származó − betéteire is a piacinál lényegesen magasabb kamatot fizettek a hitelintézetek.

Az is a szabályozás hiányosságainak tudható be, hogy a kötvényfinanszírozás valamiképp kimaradt a közbeszerzés-köteles pénzügyi tranzakciók közül − ezért is választotta számos település ezt a formát. A kötvényeket ugyanakkor a bonyolító bankok teljes egészében, zárt körben lejegyezték − ez pedig most üt vissza, hiszen ha lenne valamekkora közkézhányad a kötvények mögött, jóval nehezebben elképzelhető lenne, hogy a Fidesz frakcióvezetője az önkormányzati kötvényt biztos befektetésnek tekintő magánszemélyeknek vagy a városi kötvényeket lejegyző polgárainak "intene" be, és kérné őket, hogy mondjanak le jogos követeléseik egy részéről.