A márciusi előrejelzés feltevéseinek teljesülése mellett a fogyasztóiár-index a következő hónapokban is a toleranciasáv alsó felében alakul. Középtávon az élénk belső kereslet és a bérköltségek emelkedése a hazai maginfláció emelkedésének irányába hatnak. Ugyanakkor az árszínvonal emelkedését a mérsékelt külső infláció és a historikusan alacsony szinten stabilizálódó inflációs várakozások mellett a fokozatos munkáltatóijárulék-mérséklések, illetve az idei áfakulcs-csökkentések is lassítják. Az aktuális jegybanki előrejelzés feltevéseinek teljesülése mellett az inflációs cél fenntarthatóan 2019 közepére érhető el - közölte az MNB a kamatdöntést követő közleményében.

A gazdasági növekedésben továbbra is markáns szerepe lesz a belső kereslet általános erősödésének. A folyó fizetési mérleg GDP-arányos egyenlege a 2016-os 6 százalékos historikus csúcsról az erősödő belső kereslet hatására az idei évben 2 százalék alá mérséklődik. Ugyanakkor hosszabb távon is pozitív tartományban marad. Az idei gazdasági növekedést a költségvetés és az európai uniós források beruházásokat élénkítő hatása is támogatja.

Az MT szerint a GDP bővülése 2018-ban a tavalyinál magasabban, 4 százalék felett alakul, majd - az előrejelzés feltevéseinek teljesülése mellett - 2019-től fokozatosan lassul.

Az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban a nemzetközi pénzügyi piaci hangulat erősen ingadozott. A dollár érdemben felértékelődött, az USA hosszú hozamai emelkedtek. Ennek hatására romlott a feltörekvő piaci kockázatvállalási hajlandóság, ami hatással volt a kelet-közép európai régió piaci folyamataira is. A várt inflációs pályák és az inflációs célkövető rendszerek sajátosságai miatt a piaci árazások a régiós jegybankok közötti eltérő monetáris politikai irányultság fennmaradását valószínűsítik. Az MT laza monetáris kondíciók tartós tartására vonatkozó iránymutatása nem változott, azonban a piac által árazott hozamgörbe felfelé mozdult el. A devizaswappiaci, bankközi és állampapírpiaci hozamok emelkedtek, a piaci volatilitás nőtt. Ezen folyamatokat a jegybank az elsődleges célja, az inflációs cél fenntartható elérése szempontjából értékeli.

A tanács megítélése szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges. Ennek érdekében az alapkamatot 0,9 százalékon hagyta.

A tanács fenntartja a három hónapos betétállomány 75 milliárd forintos mennyiségi korlátját. Az MT sikeresnek ítéli a jelzáloglevél-vásárlási programot, amelynek keretében 2018. május közepéig 150 milliárd forintot meghaladó mértékben vásárolt jelzálogleveleket az MNB.

A jelenlegi volatilis pénzügyi piaci környezetben a magyar gazdaságot változatlanul stabil fundamentumok jellemzik, külső adóssága jelentősen csökkent, finanszírozási képessége továbbra is magas. A fiskális folyamatok fenntarthatóak, a költségvetés hiánya alacsony, a GDP-arányos államadósság zsugorodik a devizaadósság arányának jelentős csökkenése mellett - olvasható a friss közleményben.

Az inflációs cél fenntartható elérése 2019 közepére várható.

Az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza rövid és hosszú oldali monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges

 

- véli MT. A tanács előretekintő iránymutatásával összhangban a jelenlegi eszköztár hatékonyan járul hozzá a laza monetáris kondíciók tartós fennmaradásához és a pénzügyi stabilitás javulásához. A megfogalmazás szerint a testület kiemelt figyelemmel kíséri a monetáris kondíciók alakulását, és a jelenlegi eszköztár alkalmazásával biztosítja a laza monetáris kondíciók tartós fennmaradását.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2018. június 6-án 14 órakor jelenik meg.

Fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.